Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

"Έλληνες φοροδιαφεύγουν σε Αυστρία - Λουξεμβούργο"


Δεν μπορεί να δεχτεί ότι Έλληνες, Γερμανοί ή Λιθουανοί, εκμεταλλεύονται το αυστριακό Δίκαιο για να γλυτώσουν από τους φόρους στην πατρίδα τους ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για φορολογία, τελωνειακή ένωση, έλεγχο και καταπολέμηση απάτης, Αλγιρντας Σεμετά.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτς Βόχε», εκτοξεύει κατηγορίες κατά της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, ότι ευνοούν τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν ζητά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τους πολίτες της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου.

«Το Λουξεμβούργο και η Αυστρία, μπλοκάρουν δυστυχώς εδώ και χρόνια τις προσπάθειές μας για περισσότερη φορολογική διαφάνεια και ελέγχους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σεμετά, ασκώντας κριτική ειδικότερα κατά του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως επισημαίνει ο Πορτογάλος Επίτροπος της ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως πρόεδρος του Eurogroup, θα έπρεπε να βοηθήσει, μαζί με όλους τους υπουργούς Οικονομικών, για την προώθηση μιας πολιτικής, περισσότερης φορολογικής ειλικρίνειας και δικαιοσύνης, καθώς κάθε βελτίωση στην είσπραξη φόρων στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, θα οδηγούσε σε εκτόνωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Ο κ. Σεμετά εκτιμά, όπως λέει, ότι ετησίως χάνονται στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ από φοροδιαφυγή και συγχρόνως τονίζει πως στις Βρυξέλλες έχουν επισημανθεί και εξαλειφθεί, μετά το 1997, πάνω από 100 άδικες φορολογικές πρακτικές.

Ωστόσο εκείνο που απαιτείται είναι μια σαφής στρατηγική κατά των ενδοκοινοτικών φορολογικών οάσεων (παραδείσων), επισημαίνει, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση με όλες τις 27 χώρες-μέλη για έναν κοινό ορισμό των «φορολογικών οάσεων», αλλά αυτό θα γίνει και κατόπιν θα καταρτιστεί μια «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου