Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Iστορική δικαίωση για Παπανδρέου από τον "σκληρό" Σόιμπλε

Σόιμπλε σε Spiegel: Γιατί δεν ωθήσαμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης - Το τηλεφώνημα του Γκάιντνερ
Στην αρχή της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους, το 2010, η γερμανική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως αναφέρεται στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στο τεράστιο χάσμα μεταξύ οικονομικών θεωριών και πολιτικής πραγματικότητας, το οποίο καλείται να γεφυρώσει με επιτυχία σε ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης. Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα, σύμφωνα με το Spiegel. Αλλωστε, ο κ. Σόιμπλε συχνά αναφέρεται στην Ελλάδα και όταν το κάνει αναπνέει βαριά, συχνά κάνει παύσεις, τρίβει τα μάτια του και ενώνει τα χέρια του μπροστά στο πρόσωπο του, σαν να προσεύχεται, λένε οι δημοσιογράφοι του Spiegel.

Ένα βασικό δίλημμα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει ο κ. Σόιμπλε είναι αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη το 2010. «Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια (της Συνθήκης) του Μάαστριχτ», λένε οι δημοσιογράφοι του Spiegel. Τί ήταν αυτό που τελικά απέτρεψε την γερμανική κυβέρνηση από το να σπρώξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης; «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον (πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ) Τίμοθι Γκάιτνερ», λέει ο κ. Σόιμπλε, «και μου λέει: Το ξέρεις ότι δεν θα είχαμε πάρει την απόφαση ν’ αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;». Ο κ. Σόιμπλε ανασηκώνει τους ώμους και σωπαίνει. Πιάνει το κεφάλι του με τα χέρια του και ρωτάει: Τί κάνεις, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Ποιά είναι η σωστή απόφαση; Ποιά δεν είναι; Τί είναι αυτό που θα σου σκάσει στα μούτρα αύριο;

«Ας εξετάσουμε την συζήτηση το 2011 για το κούρεμα του ελληνικού χρέους», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις πολύμηνες, πολύ δύσκολες και πολύ έντονες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης αλλά και με το ΔΝΤ και με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία. Ο κ. Σόιμπλε και πάλι σηκώνει τους ώμους. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Τί θα σήμαινε για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία; Και τί ποσοστό «κουρέματος» θα εξαναγκάζονταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ν’ αποδεχτούν; 20%; 22%;30%; Μήπως τουλάχιστον 50%, όπως πρότεινε ο κ. Σόιμπλε από την αρχή; Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον είχε προειδοποιήσει ότι αν επέμενε σε «κούρεμα» κατά 50% ρισκάριζε να προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση από το 1930.

«Δόξα τω Θεό, δεν είχε δίκιο», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Τελικά καταλήξαμε (σε κούρεμα) 53%. Τελικά, δεν μπορείς να πάρεις μία απόφαση σαν αυτή βασισμένος σε επιστημονικές μεθόδους. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πάρεις την απόφαση, όσο δύσκολη και να είναι... υποθέτοντας ότι είναι η ορθή και ελπίζοντας, έστω και λίγο, ότι δεν κάνεις λάθος».


Πηγή: καθημερινή 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η ροή των καταιγιστικών γεγονότων με την σύλληψη των χρυσαυγιτών και τις σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον τους, παραγκώνισαν την είδηση που έρχεται από τη Γερμανία.
Συγκεκριμένα το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε συνέντευξη που παραχώρησε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου αναφέρει ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους, το 2010, η γερμανική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στη συνέντευξη ο Σόιμπλε μιλά για το τεράστιο χάσμα μεταξύ οικονομικών θεωριών και πολιτικής πραγματικότητας, το οποίο καλείται να γεφυρώσει με επιτυχία σε ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης.

Ένα βασικό δίλημμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Σόιμπλε ήταν αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη το 2010. «Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια (της Συνθήκης) του Μάαστριχτ», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι του Spiegel.
Αυτό που τελικά απέτρεψε την γερμανική κυβέρνηση από το να σπρώξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης όπως αποκάλυψε ο Σόιμπλε ήταν ένα τηλεφώνημα: «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον (πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ) Τίμοθι Γκάιτνερ και μου λέει: Το ξέρεις ότι δεν θα είχαμε πάρει την απόφαση ν’ αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;».
Ο Σόιμπλε ανασηκώνει τους ώμους και σωπαίνει. Πιάνει το κεφάλι του με τα χέρια του και ρωτάει: Τι κάνεις, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Ποια είναι η σωστή απόφαση; Ποια δεν είναι; Τι είναι αυτό που θα σου σκάσει στα μούτρα αύριο;

Ένας ένας οι πρωταγωνιστές των γεγονότων ανοίγουν το στόμα τους και μιλούν. Ο Σόιμπλε, "ο σκληρός" της πολιτικής της λιτότητας αποκαλύπτει λοιπόν, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, ο εύκολος δρόμος για την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου....
Οι εραστές της χρεοκοπίας ίσως πρέπει να αναλογιστούν τα λόγια του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, για τα ολέθρια αποτελέσματα που θα είχε για την ελληνική κοινωνία αυτή η επιλογή.
Αυτό ΠΕΤΥΧΕ να  ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ο Παπανδρέου.... Η ιστορία τον αποκαθιστά, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι επικριτές του, που κάποιοι εξ αυτών λειτούργησαν ως κυνηγοί κεφαλών στο εσωτερικό, θα παραδεχθούν ποτέ ότι το αντιπολιτευτικό τους μένος στηριζόταν σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ή ότι απλά είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αναρρίχηση στην εξουσία χωρίς σχέδιο;
Κάποια στιγμή θα ανοίξει η συζήτηση για το ποιοι ΔΕΝ ήθελαν να επιτύχει η κυβέρνηση Παπανδρέου;

πηγή: smartpost


Σχόλιο ΠαραπολιτικήςΤα χρόνια περνούν και η Ιστορία δικαιώνει όλους όσους προσπαθούν να πείσουν το έξαλλο πολιτικό σύστημα της χώρας για την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Θυμίζω ότι το 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τηλεφωνούσε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας για να μην βρεθούμε εκτός ευρώ, κάποιοι στην Ελλάδα ισχυρίζονταν ότι υπήρχανεύκολες λύσεις για τη χώρα κι ότι απλώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τις επιλέγει.

Το άσχημο είναι ότι ο ελληνικός λαός στο τέλος τους επιβράβευσε με την ψήφο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου