Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Με το “Ποτάμι” του Σταύρου Θεο…δωράκι...;

(Συνέχεια από ΕΔΩ)

Ας αφήσω απ’έξω ότι σήμερα όλο το δελτίο του Mega του έπλεξε το εγκώμιο… συνάδελφοι είναι μπορείτε να πείτε. Ναι, άλλα και υπάλληλοι είναι… του ΔΟΛ.

Ας αφήσω απ’έξω πως χθες μια άλλη κίνηση του ΔΟΛ περίπου τέλειωσε… άδοξα. Και βέβαια ότι το σύστημα θα σκαρφιστεί κάτι άλλο, μια άλλη κίνηση για να σωθεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ αναλογίζεσαι ότι θα πρέπει να έχει πολύ θράσος για να την κάνει τόσο γρήγορα, αμέσως μια μέρα μετά.

Διαβάζοντας την προκήρυξη του Θεοδωράκη, έχω να πω κάτι που βγάζει μάτι: έχει όλες τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με πιο πιασάρικες εκφράσεις για τον απλό κόσμο. Άρα, εκτός από τον απλό κόσμο, μπορεί να πιάσει και τους παπανδρεΐκους, αδειάζοντας την γωνία στον Βενιζέλο... με τα συν και τα πλην...

Λοιπόν, έχουμε ένα δημοσιογράφο- ταλαντούχο ομολογουμένος, ο οποίος προσέγγισε πολύ κοινωνικά θέματα που μαγνητίζουν συνήθως μια ευαίσθητη πια κοινωνία… με πρωταγωνιστές ανθρώπους σαν και μας. «Πρωταγωνιστές» και το όνομα της εκπομπής του άλλωστε. Γιατί να μην μπορούμε να είμαστε και εμείς πρωταγωνιστές; σκέφτεται αμέσως ο καθένας, απογοητευμένος τελευταία πολύ από την ανικανότητα της πληθώρας των "επαγγελματιών πολιτικών".

Τυχαία όλα αυτά;

Επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σημαντικό το τι νομίζουμε, δεν έχω να πω παρά μόνο ότι ελπίζω να είναι τυχαίο… και ειδικά να μην έχει καμιά σχέση με κανένα ΔΟΛ. Ώστε να μην έχουμε πίσω από την μάσκα του "ποταμιού" την "κολυμπήθρα του Σιλωάμ".

Από την άλλη που είπατε ότι δούλεψε μέχρι τώρα;



Και το βασικό ερώτημα είναι: να πάνε τα παπιά στην ποταμιά η να μην πάνε;

Αφού έχουμε την θάλασσα, βρε κουτά… η ποταμιά θα’ρθει. Αυτή είναι η φυσική ροή, ψαράκια.

Υ.Γ. Υπάρχουν και άλλες πιθανότητες… όπως:
-Οι πολιτικοί μαζί με τους επιχειρηματίες να ανησυχούν για την μια ενδεχόμενη απειλή μιας μεγάλης αποχής, την οποία θα την εξαλείψει μια κίνηση εκ των έξω
-Όλο το επιχείρημα να είναι μια πλάκα της πρωταπριλιάς (και ας έχουμε πρώτη του Μάρτη σε λίγο)

Ποιοι θα νιώθουν ότι "θα τους πάρει το ποτάμι": πρώτα απ’ όλα οι «ανεξάρτητοι» Έλληνες… μετά ΟΛΟΙ οι απομείναντες. Θα φωνάξουν λοιπόν στην αρχή και μετά, όπως πάντα, θα "πιαστούν από τα μαλλιά τους"...

Πιο πολύ μου κάνει λοιπόν προς πλάκα… για ευνόητους λόγους…

Όχι όμως που δεν θα είχαμε ανάγκη μια κίνηση των απλών πολιτών στο επίκεντρο της πολιτικής! 
Για αυτό και θα μου άρεσε να μην ήταν ένα απλό αστείο.

Υ.Γ. 2 Ότι οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου περνάνε στους απλούς ανθρώπους- ΜΕ τους απλούς ανθρώπους και με απλά λόγια, κατανοητά για όλους και ΟΧΙ με τους ξεπερασμένους κομματικούς μηχανισμούς συνοδευόμενους από τις τακτικές τις περιθωριοποίησης των ικανών, η με το στερεότυπο ξύλινο λόγο των συνήθων στελεχών και την προώθηση των αρεστών του ταξικού συστήματος- θα έπρεπε να προβληματίζει όλους που ήθελαν να δώσουν βαρύτητα αλλού, παρά στον απλό κόσμο στο επίκεντρο της πολιτικής. Στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια! (Όπως πχ δήθεν προσπάθησε μια «κεντροαριστερά» των «58» ακαδημαϊκών που μιλούσαν εις ονόματος του απλού κόσμου ο οποίος ήταν απών, βάση του παλιού δόγματος του Σημίτη και του Βενιζέλου, δηλαδή ότι «ξέρουν αυτοί καλύτερα» και ο κόσμος πρέπει να ακολουθήσει αυτά που δύναται να ψηφίζει κάθε 4 χρόνια ανάμεσα στα ονόματα που επιλέγει το βρόμικο σύστημα. Επιπλέον οι "58" δήθεν δεν επέτρεπαν την «οικογενειοκρατία» στην πολιτική, την ίδια στιγμή που την επέτρεψαν υποκριτικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις δικές τους οικογένειες, όπως και την οικογενειοκρατία των επιχειρηματιών στην πολιτική… βλέπε πχ την οικογένεια Μπακατσέλου…)

Έχω να πω και άλλα, αλλά σταματάω εδώ… προς το παρόν.

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό…

Αυτά έγραψα σήμερα πρωί- πρωί στο facebook:

Εδώ με συνέπεια και πάλι. Τι σκέφτομαι σήμερα;

Σκέφτομαι ότι τούτη η κυβέρνηση της κολοτούμπας εμπαίζει την νοημοσύνη μας για άλλη μια φορά. Εξηγούμαι το… “success story”:
-μετά από τι πέρυσι είχαν καταργήσει το νόμο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο το φακελάκι στο δημόσιο ποινικοποιούνταν ως κακούργημα
-μετά από την κατάργηση λοιπόν από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλο του νομού περί του φακελακιού ως κακούργημα και την αντικατάσταση του με καινούργιο νόμο που χαρακτήριζε το φακελάκι απλό πλημμέλημα, διότι όπως υποστήριζαν οι εισηγητές του, ο καθένας μπορεί να δώσει ότι έχει ευχαρίστηση μέσα στο φακελάκι ως δώρο (και ας να ήταν ένα νούμερο που ακολουθούσε πολλααααααά μηδενικά ευρώ)
- ξαναγυρίζουν τώρα μετά από πολλές αντιδράσεις, για να χαρακτηρίζουν και πάλι το φακελάκι ως κακούργημα και να παρουσιάζουν- επικοινωνιακά και μόνο- τον εαυτό τους ως «πολεμιστές για το δίκαιο». Ποντάροντας βέβαια στην «μνήμη της κατσαρίδας του λαού», όπως μας χαρακτήρισε πριν χρόνια ο… μεγααααααάλος “εθνικός συνταγματολόγος”.

Συμπέρασμα: τούτη εδώ η κυβέρνηση (“ας να την κάνει ο Θεός” παραλίγο να πω… αλλά μετά σκέφτηκα ότι ο Θεός δεν πρέπει να έχει καμιά ανάμειξη με αυτό το αναπάντεχο “δώρο” που μας χάρισαν, όσο και αμαρτωλοί να είμαστε)… επανέρχομαι λοιπόν: τούτη εδώ η κυβέρνηση θα φύγει είτε από πέσιμο, είτε από χ…ιμο.


Αγωνιστικές καλημέρες :-)

Ειδικά το συμπέρασμα να δούμε τι σχέση μπορεί να έχει με… αυτό ΕΔΩ 

Αναρτήσεις περί των 58 νάνων και της δικιάς τους «χιονάτη»…


Τι έχουν τα 58 έρημα και ψοφάνε;
Την Βαγγιούλα Τελειοτσένκο:

Αποκλειστικά! Συγκλονιστική εκμυστήρευση ενός μέλους της κίνησης των 58:
 “Τσακώθηκα με το γιατρό μου σήμερα. Έχεις διπολική διαταραχή, μου λέει. Όπα, του λέω, γιατρέ, δε θέλω υπαινιγμούς για την κομματική μου θέση. Παλιά ήμουν εκσυγχρονιστής ναι, αλλά πλέον αποκλειστικά βενιζελικός. Δύο σελίδες φάρμακα μου'γραψε τελικά.”
...κόβουν φλέβες λέμε...

Οι 58 υποστηρίζουν ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της διάστασης με το παΣΟΚ του Βενιζέλου, στάθηκαν οι σημερινές δηλώσεις του διορισμένου του γραμματέα, του Ν. Ανδρουλακη, ένα δικό τους παιδί, προωθούμενο ως εκσυγχρονιστής της καινούργιας γενιάς… το δίδαγμα:


Υ.Γ. Όχι βρε κουτά, τι νομίζατε… ότι θα την παρατήσουν την χιονάτη- Βαγγιούλα οι 58 νάνοι; Όχι δα, θα έχουν και συνδιάσκεψη το Μάρτη για να στηρίξουν της προτάσεις του παΣΟΚ για ευρωβουλευτές και φυσικά την αγαπημένη τους… ηγεσία για την οποία κόβουν φλέβες… μάλιστα ακούγεται ότι στην μεγαααάλη κεντροαριστερά των 58& 3 με τον Κουκουλοπουλο, σκέφτονται να αλλάξουν την “Κάρμινα Μπουράνα” με το «γλυκέ μου τύραννε»...


Η μπίζνα Σιούφα με τις εισπρακτικές εταιρείες


Νομική βιομηχανία σε κτίριο 8.000 τ.μ. με 500 εργαζομένους, ζωντανά… πιράνχας σε ενυδρείο και μαρμάρινα λιοντάρια, όπου για να μπεις και μόνο μέσα καλείσαι να πληρώσεις «εισιτήριο» 130 ευρώ, δημιούργησε η οικογένεια Σιούφα κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 Η «κληρονομιά» που άφησε στα δύο του παιδιά, Γιώργο και Μάριο, ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, πριν αποχωρήσει από τη Βουλή, ήταν μια... βιομηχανία. Και πιο συγκεκριμένα, μια νομική βιομηχανία, η οποία σήμερα διεκπεραιώνει όλη τη «βρόμικη» δουλειά των τραπεζών και των διαφόρων οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, που έχουν φεσωθεί από τους πελάτες τους. Δηλαδή εισπράττουν κάποιο μέρος από τα χρωστούμενα με πιέσεις ή, αν δεν πιάσουν τόπο οι πιέσεις, προχωρούν σε διαταγές πληρωμής, υποθηκεύσεις και στο τέλος πλειστηριασμούς.

Και επειδή καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, οι γιοι του βετεράνου πολιτικού, αξιοποιώντας την «κληρονομιά» του πατρός τους και υπό τη διεύθυνση της μητρός τους, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να σαρώσουν σχεδόν το 90% όλης αυτής της αγοράς των κόκκινων δανείων, πραγματοποιώντας τζίρους πολλών εκατομμυρίων, αλλά και ετήσια κέρδη επίσης εκατομμυρίων.

Αυτή η νομική βιομηχανία, λοιπόν, στεγάζεται πλέον σε κτίριο 8.000 τ.μ. στον Ταύρο, που εξωτερικά μοιάζει με φρούριο από άποψης security, και απασχολεί πάνω από 500 άτομα για τη διεκπεραίωση των εκατοντάδων χιλιάδων φακέλων με τα κόκκινα δάνεια που τους παραδίδουν καθημερινά οι νομικές υπηρεσίες όλων των τραπεζών. Και ευτυχώς η περίπτωση των νομικών εργασιών δεν εμπίπτει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κι έτσι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τη νομική εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες για δεσπόζουσα θέση. Ετσι, ο ανταγωνισμός, ήτοι άλλα 10-15 δικηγορικά γραφεία που μπήκαν εκ των υστέρων στη συγκεκριμένη δουλειά, απλώς τρώνε τη σκόνη των Σιουφαίων. Ολα ξεκίνησαν μόλις πριν από μερικά χρόνια, όταν ο κ. Σιούφας ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή υπουργός Ανάπτυξης, έχοντας στην εποπτεία του κομμάτι της λειτουργίας των τραπεζών που είχε να κάνει με τα δικαιώματα πελάτη - καταναλωτή. Ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος μόλις μερικούς μήνες πριν είχε πάρει την άδεια άσκησης δικηγόρου και είχε τη φαεινή ιδέα να ασχοληθεί με τους μπαταχτσήδες των τραπεζών (τότε δεν είχαμε κρίση και τους δανειολήπτες που δεν πλήρωναν τους αποκαλούσαν έτσι), αναλαμβάνοντας να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Το πώς όλες οι τράπεζες μυρίστηκαν ότι υπάρχει τέτοιο γραφείο κι άρχισαν να ξεφορτώνουν με φορτηγά τους φακέλους με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια στο επί της οδού Ακαδημίας γραφείο του νεαρού Σιούφα είναι απορίας άξιον… Σημασία έχει ότι έπειτα από 6 μήνες λειτουργίας του γραφείου του ο νεαρός Σιούφας εμφανίζεται στα κιτάπια του Δικηγορικού Συλλόγου να έχει αμοιβές που δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ούτε το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας.

Εκτοτε οι δουλειές αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, όπως άλλλωστε και τα ακριβά ακίνητα της οικογένειας Σιούφα στο Κολωνάκι και αλλαχού, καθώς τα κέρδη πρέπει να επενδύονται. Στο μεταξύ τελείωσε τη Νομική Σχολή και  ο έτερος υιός Σιούφας, Μάριος, και εντάχθηκε πάραυτα στην οικογενειακή επιχείρηση, το διοικητικό μάνατζμεντ της οποίας μέχρι σήμερα κρατάει η μητέρα τους.

Πώς λειτουργεί η νομική βιομηχανία Σιούφα

Με έναν ανεξήγητο και συμπτωματικό τρόπο, οι νομικές υπηρεσίες όλων ανεξαιρέτως των τραπεζών αναθέτουν καθημερινά χιλιάδες υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στο γραφείο Σιούφα για τα περαιτέρω και κάποιες εκατοντάδες σε άλλα δικηγορικά γραφεία.

Τα δάνεια αυτά μπορεί να είναι καταναλωτικά, τα οποία δεν έχουν και επαρκείς εξασφαλίσεις, στεγαστικά, αλλά και επιχειρηματικά. Σε πρώτο στάδιο τους φακέλους αναλαμβάνει το εσωτερικό τμήμα call center που αναλαμβάνει να ενημερώσει τον δανειολήπτη ότι ο φάκελός του έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα  του δικηγορικού γραφείου και στην αρχή ευγενικά προσπαθεί να τον πείσει για  κάποια ρύθμιση. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις ρυθμίσεων, το γραφείο εισπράττει ποσοστό επί του ρυθμιζόμενου ποσού. Οταν εξαντληθεί η ευγένεια (δεν είναι δα και σε αφθονία) καταργείται ο πληθυντικός και αρχίζουν οι πιέσεις.
Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του γραφείου αυτό το κομμάτι της δουλειάς δινόταν φασόν σε μια εισπρακτική με έδρα την Ηλεία, για τον τρόπο λειτουργίας της οποίας, με κοινό χαρακτηριστικό τους τραμπουκισμούς, είχαμε γράψει προ πενταετίας.

Σήμερα έχει διακοπεί αυτή η συνεργασία για να μη δυσφημίζεται η φίρμα Σιούφα και έχει δημιουργηθεί ένα πολυπρόσωπο τμήμα που κάνει αυτή τη δουλειά. Μάλιστα οι τηλεφωνήτριες όταν τηλεφωνούν δεν λένε από το γραφείο Σιούφα, αλλά δίνουν το όνομα κάποιου από τους εκατοντάδες συνεργαζόμενους νεαρούς δικηγόρους που λόγω κρίσης έχουν αποδεχθεί για έναν μνημονιακό μισθό ανειδίκευτου εργάτη να δανείζουν και να εκθέτουν το όνομά τους στα μάτια των δανειοληπτών και της κοινωνίας.

Οταν περατωθεί το πρώτο στάδιο από το call center, οι δικηγόροι της εταιρείας αναλαμβάνουν να διερευνήσουν αν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, εφόσον πρόκειται για καταναλωτικό δάνειο, για να εγγράψουν προσημείωση και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εκποίηση μέσω πλειστηριασμού. Για τα στεγαστικά δάνεια ακολουθείται επίσης η ίδια διαδικασία και οι δικηγόροι  της εταιρείας καταθέτουν διαταγές πληρωμής σε πρώτο στάδιο στα πρωτοδικεία. Αν το ακίνητο προστατεύεται από τον νόμο για την πρώτη κατοικία, σταματούν εκεί. Αν δεν εμπίπτει στον νόμο, προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Για κάθε νομική ενέργεια, είτε πρόκειται για ελέγχους σε υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγια, εγγραφή προσημείωσης, κατάθεση διαταγής πληρωμής ή πλειστηριασμούς, το δικηγορικό γραφείο πληρώνεται από την τράπεζα ή την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή διάφορους άλλους οργανισμούς που έχουν μαζικές απαιτήσεις, με το ελάχιστο που προβλέπει ο Δικηγορικός Σύλλογος για τις συγκεκριμένες νομικές εργασίες. Και μπορεί αυτά τα ελάχιστα να μοιάζουν ψίχουλα για να τα αναλάβει μεμονωμένα ένας δικηγόρος, ωστόσο στη συγκεκριμένη δουλειά ο όγκος είναι που κάνει τη διαφορά και μετατρέπει μια νομική εργασία για αρχάριους δικηγόρους σε πραγματικό χρυσωρυχείο. Το οποίο μάλιστα πρώτοι ανακάλυψαν οι Σιουφαίοι και έλαβαν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης με τρόπο ευφυή και διαφανή!

Τα πιράνχας

Το χρυσωρυχείο της οικογένειας με την επωνυμία Σιούφας και Συνεργάτες στον Ταύρο θα μπορούσε άνετα να συγκριθεί με τα γιγαντιαία γραφεία της Eurobank που βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα. Πουθενά, όμως, δεν θα βρεις κάποια ταμπέλα, κι αυτό για λόγους ασφάλειας. Βλέπετε, μέσα από αυτό το κτίριο πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις προς πελάτες τραπεζών και οργανισμών που εμφανίζονται με «κόκκινη» σημείωση στο σύστημα. Δεν θα ήθελαν, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να δεχτούν περίεργες επισκέψεις, εξ ου και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που σαρώνει κάθε κίνηση μέσα και έξω από το κτίριο της εταιρείας. Οι υπολογιστές των υπαλλήλων -επί το πλείστον γυναίκες νεαρής ηλικίας- βρίσκονται συνεχώς ανοιχτοί, καθώς επεξεργάζονται χιλιάδες δεδομένα δανειοληπτών στο δευτερόλεπτο. Κανείς δεν σηκώνει κεφάλι και χρειάζεται η άδεια των προϊσταμένων προκειμένου να κατέβει κάποιος για ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα στον εξωτερικό χώρο, εκεί όπου έχει στηθεί πρόχειρα ο χώρος του καπνιστηρίου. Ωστόσο η πρώτη εντύπωση σχηματίζεται καθώς βαδίζει κανείς προς την κεντρική είσοδο. Θα πρέπει να είσαι αρκετά αφηρημένος για να μην προσέξεις τα δύο μαρμάρινα λιοντάρια, την αυτόματη πόρτα με τα γεωμετρικά σχήματα (μοιάζουν με τα ινδουιστικά σύμβολα Mandalas) αλλά και τον αριθμό 999 (το 9 στο Φενγκ Σούι συμβολίζει τον πλούτο και τη δόξα) στο πιο ψηλό σημείο, παρότι το κτίριο βρίσκεται στο νούμερο 7 επί της οδού 25ης Μαρτίου.

Απλώς Φενγκ Σούι ή και κάτι παραπάνω με μυστικιστές προεκτάσεις; Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει, ούτε καν το προσωπικό. «Μέρος της διαρρύθμισης και της διακόσμησης του κτιρίου έχει επιμεληθεί προσωπικά η κυρία Σιούφα», θα πει κάποιος από τους υπαλλήλους, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εξωτερικές εικαστικές παρεμβάσεις. Αλλά και στο εσωτερικό του συναντάς εκπλήξεις, όπως το μεγάλο ενυδρείο με τα σαρκοβόρα ψάρια τύπου πιράνχας που βρίσκεται στα αριστερά σου καθώς μπαίνεις στο λόμπι. Ο ρεσεψιονίστ θα χαρεί να σου εξηγήσει πως τα περίεργα αυτά θαλάσσια όντα προέρχονται από τα βάθη του Αμαζονίου, ονομάζονται Arowana και αν το ψάξεις λίγο στο Ιντερνετ, θα διαβάσεις πως στο Φενγκ Σούι χρησιμοποιούνται «για την αντιμετώπιση ανταγωνιστικών καταστάσεων», καθώς λέγεται πως φέρνουν στον ιδιοκτήτη τους ευημερία και πλούτο. Τώρα ποια ανταγωνιστική κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει η οικογένεια Σιούφα που εδώ και χρόνια μονοπωλεί το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς εισπράττοντας εκατομμύρια, αυτό μόνο οι ίδιοι είναι σε θέση να το γνωρίζουν.

«Εισιτήριο» 130 ευρώ

Ανεβαίνοντας στους πάνω ορόφους οι επόμενες εικόνες που αντικρίζεις είναι εξίσου εντυπωσιακές. Ενδεχομένως να μην υπάρχει άλλη δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα που να απασχολεί τόσο πολύ προσωπικό, έστω και αν η πλειονότητα αμείβεται με τον κατώτατο βασικό μισθό. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συναντήσεις και μόνο κάποιον από τους δικηγόρους που συνεργάζονται με την εταιρεία της οικογένειας Σιούφα πρέπει να πληρώσεις ένα είδος «εισιτηρίου» αξίας 130 ευρώ. Αυτό υπενθυμίζεται μάλιστα στον υποψήφιο πελάτη στο πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνει στην εταιρεία ώστε να είναι προετοιμασμένος κατά την άφιξή του να διαθέτει πάνω του το παραπάνω χρηματικό ποσό. Ναι, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή ακόμα και για τους δικηγόρους που πασχίζουν να αναλάβουν μια υπόθεση, η εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες κόβει ταρίφα 130 ευρώ με το «καλώς ήρθατε». Η αιτιολογία, όπως αναγράφεται στη χειρόγραφη απόδειξη που εκδίδουν, επί λέξει αφορά «Κλείσιμο συνάντησης με δικηγόρους». Για τις περαιτέρω αμοιβές θα πρέπει να μιλήσεις απευθείας με κάποιο από τα μέλη της οικογένειας Σιούφα, καθώς ουδείς από τους υπόλοιπους συνεργάτες-δικηγόρους, όπως εξηγούν και οι ίδιοι, είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματευτεί την αμοιβή της εταιρείας.  


Η ακίνητη περιουσία

Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η οικογένεια Σιούφα όχι μόνο  δεν φαίνεται να πλήττεται από την κρίση, αλλά βγαίνει και κερδισμένη από αυτή, εις βάρος πάντα των καταχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών. Την τελευταία δεκαετία η οικογένεια του πρώην προέδρου της Βουλής, όπως είχε αποκαλύψει και παλαιότερα το «ΘΕΜΑ», αγοράζει το ένα ακίνητο μετά το άλλο. Διαμέρισμα με πισίνα δίπλα στον Λυκαβηττό, άλλα διαμερίσματα σε κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου, πάρκινγκ στην ίδια περιοχή, αλλά και πολλές αποθήκες, καταφέρνοντας -κυρίως μέσα στα χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης- να αποκτήσει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Ολη η ακίνητη περιουσία εμφανίζεται στο όνομα του ενός εκ των δύο γιων, του κ. Γιώργου Σιούφα. Πιο συγκεκριμένα, το 1988 ο πατήρ Σιούφας αγοράζει μαζί με τη σύζυγό του ένα διαμέρισμα 135 τ.μ. στην Πατριάρχου Ιωακείμ με αντικειμενική αξία, τότε, 15 εκατ. δραχμές, ενώ η πραγματική του αξία εκτιμάται στα 60 εκατ. δραχμές. Ο Γιώργος Σιούφας τον Νοέμβριο του 2003 και σε ηλικία 28 ετών εμφανίζεται ως αγοραστής ενός πάρκινγκ 11 τ.μ στην οδό Αριστίππου 30, στο τρίτο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, αντί 4.680,27 ευρώ, τη στιγμή που, σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής, η εμπορική του αξία υπολογιζόταν στα 25.000 ευρώ. Τον Απρίλιο του 2005, ο ίδιος αγοράζει ένα διαμέρισμα 180 τ.μ. στην οδό Πλουτάρχου, με την αντικειμενική του αξία να ανέρχεται στα 467.809,32 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεσιτών της περιοχής, η πραγματική αξία του ακινήτου για το συγκεκριμένο έτος υπολογιζόταν στις 900.000 ευρώ. Στις 7 Νοεμβρίου 2005 ο υιός Σιούφα αποκτά και δεύτερο σπίτι επί της οδού Αριστίππου. Πιο μικρό, αλλά με πισίνα και θέα στον Λυκαβηττό.

Η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, ανερχόταν στις 450.000 ευρώ, καθώς διαθέτει και θέση για πάρκινγκ στο δεύτερο υπόγειο. Η επόμενη επενδυτική κίνηση στην αγορά ακινήτων γίνεται και πάλι από τον ίδιο υιό Σιούφα δεκατέσσερις ημέρες αργότερα, όταν στις 21 Νοεμβρίου του αυτού έτους προχωράει σε αγορά όχι μίας, ούτε δύο, αλλά επτά υπόγειων αποθηκών, επίσης στον ίδιο δρόμο. Οι επτά αποθήκες του κ. Σιούφα είχαν ως αντικειμενική αξία τις 3.403,20 ευρώ, ενώ, σύμφωνα πάντα με μεσιτικές πληροφορίες, η εμπορική τους αξία εκτιμούνταν γύρω στις 50.000 ευρώ. Στις 25 Μαΐου του 2006 ο Γιώργος Σιούφας αγοράζει ακόμα ένα υπόγειο πάρκινγκ 11,05 τ.μ. στην οδό Αριστίππου, του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 5.692,50 ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε 5.700 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για εμπορική αξία 28.000 ευρώ. Ο κύκλος των αγορών φαίνεται πως κλείνει τον Δεκέμβριο του 2007, μόλις δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, όταν αγοράζει ακόμα μία υπόγεια αποθήκη στην οδό Αριστίππου, αρ. 32, έκτασης μόλις 6,29 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του υπογείου ήταν 2.372,21 ευρώ, με τον ίδιο να έχει δηλώσει 2.380 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία του υπολογιζόταν στις 10.000 ευρώ…

Η συνεργασία με μεγάλη εισπρακτική


Οι κύριοι Γιώργος και Μάριος Σιούφας στο ξεκίνημα της χρυσοφόρου βιομηχανίας της οικογένειας είχαν συνεργαστεί με μεγάλη εισπρακτική εταιρεία (Pano Finance) διεκπεραιώνοντας τις νομικές ενέργειες για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών. Η δικηγορική εταιρεία των νεαρών δικηγόρων-υιών Σιούφα γνώρισε πλήρη άνθηση και τεράστιο τζίρο κατά τη διάρκεια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας μεγάλα πακέτα συνεργασίας με όλες τις τράπεζες. Μέσω της οικογενειακής δικηγορικής εταιρείας οι Γιώργος και Μάριος Σιούφας δημιούργησαν βιομηχανία κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank, Aspis κ.λπ.), από τις οποίες παίρνουν πακέτα προσημειώσεων ακινήτων, διαταγών πληρωμής, κατασχέσεων και πλειστηριασμών εισπράττοντας ως αμοιβή εκατομμύρια ευρώ.


Μάλιστα το 2007 είχαν δηλώσει στην Εφορία καθαρά κέρδη 639.336 ευρώ και όπως ήταν επόμενο έγιναν αντικείμενο συζητήσεων σε όλο το δικηγορικό σώμα. Σε επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο τότε Συνήγορος του Kαταναλωτή κ. Γιάννης Αδαμόπουλος  και σημερινός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είχε επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η είσπραξη απαιτή­σεων από τέτοιες εταιρείες συνιστά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και θίγει τις θεσμοθετημένες από την Πολιτεία και τους νόμους αποκλειστικές αρμοδιότητες δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών». Κυβερνητικές πηγές, πάντως, είχαν κάνει  τότε λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα που δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από τα προφανή συνήθη επιχειρήματα. Αντιθέτως, σε μια εποχή που η δράση των εταιρειών αυτών έχει προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, το ηθικό ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί άραγε όλες οι μεγάλες τράπεζες επέλεξαν τους υιούς Σιούφα, 28 και 33 ετών έκαστος, για όλες αυτές τις δουλειές;

του Φρίξου Δρακοντίδη (newmoney.gr)


MEGA: Ξεπέρασε και τον αηδιαστικό εαυτό του



Την τελευταία εβδομάδα το MEGA έχει ξεπεράσει τον παλιό (2007) πολιτικά αηδιαστικό εαυτό του. Το μισό δελτίο ειδήσεων είναι αφιερωμένο σε γονυκλισίες στην «εξαιρετική» κυβέρνηση και στον «ένα και μοναδικό» Πρωθυπουργό Σαμαρά, στην κίνηση των 58 και στον Βενιζέλο και το άλλο μισό εξαντλείται σε άκομψες και λυσσαλέες επιθέσεις κατά του Γιώργου Παπανδρέου.
Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πια. Θλιβερές φιγούρες οι Τρέμη, Πρετεντέρης και από κοντά το «καλό παιδί» Τσίμας. Είναι ντροπή για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, αυτό το κανάλι. Ξεπεσμός κανονικός.


ΥΓ. Δεν αναφέρομαι στους Καψή, Σπυράκη, Χασαπόπουλο διότι ακόμα και στα δικαστήρια οι έχοντες μειωμένη αντίληψη απαλλάσσονται λόγω βλακείας….

Ιδού πόσα χρωστάνε ΔΟΛ και MEGA

Αν κάποιος έχει απορία για ποιο λόγο οι όμιλοι Ψυχάρη και Μπόμπολα ρίχνουν τόσο γλείψιμο και λιβάνισμα στην κυβέρνηση, θα τού λυθεί διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο. Πέραν των δουλειών που κάνουν με το Δημόσιο, επιπλέον, χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους στις Τράπεζες. Μήπως είδατε καμιά Τράπεζα να βγάζει στο σφυρί περιουσιακά τους στοιχεία; Φυσικά και όχι. Αλλίμονο στους φουκαράδες. Διαβάστε λοιπόν, πόσα χρωστάνε:

Συνολικά, οι εισηγμένοι στο Χ.Α. όμιλοι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φαίνεται να καταγράφουν λίγο πριν από την εκπνοή της χρονιάς, ζημιές που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, με το δανεισμό να αγγίζει πλέον τα 540 εκατ. ευρώ και τις συνολικές τους υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 803 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων media. Ο κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Η χρήση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μέσα στο 2013 αποτυπώνεται μέχρι στιγμής ζημιογόνος (14 εκατ. ευρώ), με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 44,8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας του Σταύρου Ψυχάρη ξεπερνά τα 135 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις του φτάνουν τα 211 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα αγγίζει τα 40,8 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες του να φτάνουν τα 14,4 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός από τραπεζικούς οργανισμούς φτάνει τα 171 εκατ. ευρώ, με συνολικές οφειλές 214 εκατ. ευρώ.

Το Mega αποτυπώνει μέσα στο 2013 τζίρο της τάξεως των 42,1 εκατ. ευρώ (έναντι 47,7 εκατ. ευρώ το 2012) και ζημίες που αγγίζουν τα 9,9 εκατ. ευρώ (7,4 εκατ. ευρώ πέρσι). Το δανειακό άνοιγμα της Τηλέτυπος Α.Ε., που διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του καναλιού αγγίζουν τα 194 εκατ. ευρώ.

Το τηλεοπτικό κανάλι Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη έχει τραπεζικά χρέη ύψους 58 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και οι εταιρείες του Δ. Κοντομηνά (κυρίως μέσω της Intertech), ενώ ο ΑΝΤ1 έχει βάλει σε διακανονισμό λιγότερα από 170 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της «Καθημερινής» εμφανίζει τζίρο αξίας 25 εκατ. ευρώ και ζημίες «συγκρατημένες» στα 9,8 εκατ. ευρώ, όταν τα δάνεια που έχει σε τράπεζες αγγίζουν τα 32,5 εκατ. ευρώ και οι συνολικές οφειλές τα 70 εκατ. ευρώ.


Πληροφορίες από advertising.gr

Συνέχεια από ΕΔΩ

Ποιοι είναι οι μεγάλο- οφειλέτες της Ελλάδας στα ΜΜΕ… και συνεχίζουν να μην πληρώνουν…

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ: Δηλαδή με άλλα λόγια, MEGA CHANNEL, το…μεγάλο κανάλι, των τριών.. ισχυρών, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη. Το 2012, λοιπόν, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 123.500.000 ευρώ περίπου, μαζί και με το νέο δάνειο των 98.000.000 ευρώ, που προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.

ΌΜΙΛΟΣ ΠΗΓΑΣΟΥ: Η εκδοτική… «αυτοκρατορία» της οικογένειας Μπόμπολα έχει χρέη προς τις τράπεζες 164.300.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Μετά τον αείμνηστο Λαμπράκη, ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο τραπεζικός δανεισμός αγγίζει τα 134.000.000 ευρώ.

STAR CHANNEL: Πάλι οι Βαρδινογιάννηδες. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχει τραπεζικά χρέη 58.100.000 ευρώ.

ΟΜΙΛΟΣ ANT1: Το δημιούργημα του Μίνωα Κυριακού, το οποίο πλέον κατευθύνει ο υιός, Θεόδωρος Κυριακού. Τα δάνεια από τις τράπεζες ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ.

ALPHA TV: Στον τηλεοπτικό σταθμό, κυρίως μέσω της INTERTECH, μεγαλομέτοχος είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Τραπεζικός δανεισμός; 58.000.000 ευρώ.

Πηγή στοιχείων: Ένωση Ελληνικών Τραπεζών , Ισοτιμία (εφημερίδα)

Μετά από 2 χρόνια της κυβέρνησης Παπανδρέου -όταν η τράπεζα της Ελλάδος τους έκοψε τα θαλασσοδάνεια λόγου μη φερεγγυότητας των παρασιτικών εκδοτικών και τηλεοπτικών επιχειρήσεων τους- το 2013 πήραν και πάλι καινούργια δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την κάθε τους επιχείρηση. Με τα λεφτά μας από την εκταμίευση της δόσης που πληρώνουμε με αίμα για να ταΐζουμε τις τράπεζες και αυτούς.

 Έτσι, για να καταλάβουμε γιατί όλα τα ΜΜΕ προσπαθούν να φτιάξουν το ηγετικό προφίλ του σημερινού πρωθυπουργάρα μας… όπως και γιατί λυσσάνε από φόβο μιας δήλωσης «παρόν» του Γ.Α.Π.

Υ.Γ. Την ίδια στιγμή ο πρώην ιδιοκτήτης του Alter, ο Κουρής κυκλοφορεί ελεύθερος και αμόλαρε τα “ντόμπερμαν” του –τους μεγαλοδημοσιογράφους του Alter- να σκορπίζουν το μίσoς τους και πάλι, δίπλα στους άλλους, προς το πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού ο οποίος τους έκοψε την μάσα.

Μάσα που συνεχίζουμε όμως τώρα να την πληρώνουμε εμείς… με εντολή Σαμαρά.

Όμως τα ψωμιά τους είναι τα τελευταία και το ξέρουν. Για αυτό τα πουλάνε και ακριβά ως είδος προς εξαφάνιση. 

Είπε κανείς τίποτε για Καραμανλή; #ΜΚΟ


Πολλαπλά ερωτήματα γεννώνται όσον αφορά χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), εταιρειών, πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, ιδρυμάτων, μονών, ναών κ.ά. από το υπουργείο Πολιτισμού την περίοδο που γενικός γραμματέας ήταν ο κ. Χρ. Ζαχόπουλος. Η διαχείριση μεγάλων οικονομικών ποσών μέσω του Ειδικού Λογαριασμού προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και στον κύκλο της Νέας Δημοκρατίας...
Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία διευκόλυνε τη χρηματοδότηση των «γαλάζιων» ΜΚΟ, στις οποίες κατευθύνθηκαν με άνεση πάρα πολλά χρήματα. Το ακριβές ποσόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και θεωρείται δύσκολο να ξεδιπλωθεί το κουβάρι. Από το υπουργείο Πολιτισμού τηρούν σιγήν ιχθύος και αποφεύγουν να αναφερθούν και να δώσουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των οργανώσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, από το κονδύλι των περίπου 120-130 εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβάνονται στον Ειδικό Λογαριασμό.
Τα στόματα είναι κλειστά και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς γινόταν με τα κονδύλια του υπουργείου. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η έρευνα του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα να ζητήσει τη διερεύνηση καταγγελιών για χρηματοδοτήσεις, που γεννούν ερωτήματα, στις οποίες είχε προβεί το υπουργείο Πολιτισμού προς κάποιες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από το 2004 και μετά.

* Η έρευνα του εισαγγελέα

Η έρευνα αναμένεται να δώσει απαντήσεις αν έγινε με νόμιμα κριτήρια η χρηματοδότηση των ΜΚΟ ή αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις με τα κονδύλια που χειριζόταν ο κ. Ζαχόπουλος. Βέβαια, τόσο δικαστικοί όσο και νομικοί κύκλοι, αλλά και παράγοντες της ΝΔ, εξέφραζαν την άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσει η έρευνα σε βάθος.

Ο κ. Ζαχόπουλος είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις χρηματοδοτήσεις, καθώς μόνο με τη θετική εισήγηση και την υπογραφή του άναβε το «πράσινο φως» για να δοθούν χρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού. Μόνο την περίοδο 2004-2005 ενισχύθηκαν μέσω του ειδικού λογαριασμού 1.627 φορείς και διανεμήθηκε το ποσόν των 61,9 εκατ. ευρώ.

* Το δίκτυο των εξυπηρετήσεων

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, με τη μορφή των χρηματοδοτήσεων τροφοδοτήθηκε και συντηρήθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο δίκτυο εξυπηρετήσεων και συμφερόντων, δηλαδή ρουσφετιών, με στόχο την ενίσχυση της ΝΔ. Για αυτή την επιχείρηση αξιοποιήθηκε κυρίως η ασάφεια που επικρατεί στο καθεστώς της κατανομής των κονδυλίων. Βέβαια το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι προνομιακή προτίμηση υπήρχε προς οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και οι ΜΚΟ που ίδρυσε ή συμμετείχε ενεργά ο ίδιος ο κ. Ζαχόπουλος, όπως η «Ηγησίπολις» και η «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» που έλαβαν την περίοδο 2004-2005 7.000 και 3.000 αντίστοιχα.

Η υπόθεση των χρηματοδοτήσεων απασχολούσε το νεοδημοκρατικό σύστημα ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν φθάσει και σχετικές επιστολές και σημειώματα στελεχών της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο του κ. Ι. Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

* Εκλεκτικές συγγένειες

Ο κ. Ζαχόπουλος ακολούθησε, όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΝΔ, την πεπατημένη των τελευταίων χρόνων και την πρακτική και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων σε άλλα υπουργεία. Ετσι προσέφερε κρατική χρηματοδότηση μέσω του Ειδικού Λογαριασμού σε μια μεγάλη ομάδα ΜΚΟ με τις οποίες διατηρούσε εκλεκτικές συγγένειες. Εξάλλου ο κ. Ζαχόπουλος ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προτού ακόμη πολιτευθεί εκεί για πρώτη φορά ο νυν πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και συνδεθούν πολιτικά και φιλικά, τα οποία διέγνωσαν έγκαιρα τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΜΚΟ.

Ο κ. Ζαχόπουλος πίστευε ότι η οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης του κ. Καραμανλή μέσω των ΜΚΟ θα ήταν ταυτόχρονα και το δικό του εφαλτήριο για την άνοδό του στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο». Την εποχή των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ τα στελέχη του είχαν προνομιακές σχέσεις με πολλές ΜΚΟ και η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εισέλθει σε αυτόν τον χώρο η ΝΔ ήταν την περίοδο 2003-2004 μέσω του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Πολλοί στο κυβερνών κόμμα θυμούνται τη «φιέστα» που διοργάνωσε η ΝΔ στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ο κ. Καραμανλής μίλησε για τον ρόλο των ΜΚΟ.

* Το παραμύθι των ΜΚΟ

Η ιστορία των ΜΚΟ με πρωταγωνιστή τον κ. Ζαχόπουλο ξεκινάει το 1992 από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ζαχόπουλος ήταν από τα στελέχη της ΝΔ που έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση ΜΚΟ στην περιοχή της συμπρωτεύουσας. Εκείνη τη χρονιά, μαζί με άλλα στελέχη της Κεντροδεξιάς στον χώρο της εκπαίδευσης στην περιοχή, ιδρύουν τη Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Ηδύπολις», με αντικείμενο δράσης τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Εδρα της ως και σήμερα είναι η Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη αυτή προσπάθεια του κ. Ζαχόπουλου βασικοί του συμπαραστάτες ήταν οι κκ. Αθ. Πανώρης και Γ. Τσάρας με τους οποίους επεδίωκε να περάσει την κεντροδεξιά ή φιλελεύθερη άποψη σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν, σε τοπικό επίπεδο, τα στελέχη του ΠαΣοΚ και της Αριστεράς. Μόλις ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Ζαχόπουλος δεν ξέχασε τους φίλους του από τον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς ήταν πρόεδρος της ΔΑΚΕ καθηγητών στη Θεσσαλονίκη.

Η άποψή του είχε βαρύνουσα σημασία για να αξιοποιηθούν στον κρατικό μηχανισμό. Ο κ. Πανώρης, που ήταν ως το καλοκαίρι του 2006 στο πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή, τοποθετήθηκε πρόεδρος στο Μουσείο Φωτογραφίας. Ο κ. Τσάρας, που είναι και κουμπάρος του κ. Ζαχόπουλου, ανέλαβε πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Σήμερα η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.

* Η δεύτερη προσπάθεια

Η δεύτερη προσπάθεια του κ. Ζαχόπουλου έγινε το 1997, περίοδο που ο κ. Καραμανλής ήταν στη Θεσσαλονίκη και είχαν τακτική επικοινωνία. Στη λογική να ενισχυθεί το «καραμανλικό» σύστημα, ο κ. Ζαχόπουλος ιδρύει και πάλι στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον κ. Πανώρη και τις συζύγους τους, έναν ακόμη πολιτικό μηχανισμό. Το όνομα αυτής της λέσχης είναι «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» και κύριος στόχος ήταν εξαρχής η βοήθεια του κ. Καραμανλή.

Βασικός χρηματοδότης της λέσχης «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» ήταν ο κουμπάρος του κ. Καραμανλή, ο επιχειρηματίας κ. Στ. Ανδρεάδης, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Σάνη στη Χαλκιδική. Παραδοσιακά ο κ. Καραμανλής το μεσημέρι του Σαββάτου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση γευματίζει στο σπίτι του κ. Ανδρεάδη στο Πανόραμα. Η λέσχη διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις στις οποίες ήταν παρών και ο κ. Καραμανλής, προβάλλοντας τις ιδέες του. Η δραστηριότητα της συγκεκριμένης λέσχης ατόνησε μετά τις εκλογές του 2004.

Πριν από τις εκλογές του 2004 οι εκδηλώσεις ήταν αρκετές. Μία από αυτές έγινε τον Δεκέμβριο του 2002 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με το οποίο η «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» είχε στενές επαφές. Τότε παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ινστιτούτου με τίτλο «Ελληνική πολιτική γελοιογραφία» με τον κ. Ζαχόπουλο να έχει επιμεληθεί την έκδοση και να έχει γράψει την εισαγωγή. Χαιρετισμό στην εκδήλωση είχαν απευθύνει ο κ. Πανώρης, ο κ. Π. Πηλίδης (σύμβουλος του κ. Καραμανλή) και ο κ. Β. Κεχαγιάς (νυν διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Παρούσα ήταν και η πανεπιστημιακός (καθηγήτρια της Ιατρικής) κυρία Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, η οποία μετά τις εκλογές του 2004 τοποθετήθηκε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Οι φίλοι και οι συνεργάτες Η «Ανέμη» και το κοινωνικό προφίλ της κυρίας Καραμανλή

Μετά τις δύο πρώτες προσπάθειες με τις ΜΚΟ ο κ. Ζαχόπουλος αξιοποιεί τη στενή σχέση που είχε με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Βασική οδηγία της οικογένειας Καραμανλή είναι να ενισχυθεί το κοινωνικό - και ειδικά το ανθρωπιστικό - προφίλ της κυρίας Νατάσας Καραμανλή, τότε Παζαΐτη. Ετσι μαζί ιδρύουν το 1998 (έτος που παντρεύτηκε ο Πρωθυπουργός) τη μη κερδοσκοπική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ανέμη». Πρώτη πρόεδρος ήταν η κυρία Καραμανλή και ο κ. Ζαχόπουλος κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Η κατανομή ρόλων έδειχνε και τη φιλική σχέση που υπήρχε μεταξύ του κ. Ζαχόπουλου και της οικογένειας Καραμανλή.

Η «Ανέμη» είχε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το παιδί. Αργά αλλά μεθοδικά διαμορφώνεται ένα φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Κεντρικός στόχος της Ρηγίλλης ήταν να προβληθεί ιδιαίτερα το ανθρωπιστικό πρόσωπο της κυρίας Καραμανλή για να ενισχυθεί παράλληλα και η εικόνα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδινε άνιση μάχη για να αυξήσει τα ποσοστά του έναντι του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη.

Για το αν έχει χρηματοδοτηθεί ή όχι η «Ανέμη» την περίοδο από το 2004 ως και σήμερα υπάρχει σύγχυση, λέγονται και γράφονται διάφορα. Η αντιπολίτευση, συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ, θέτει ερωτήματα για τη χρηματοδότησή της, αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Παρά τις αναφορές στο παρασκήνιο στελεχών της αντιπολίτευσης ότι υπήρξε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει σαφής εικόνα από τους λογαριασμούς του υπουργείου οι οποίοι παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Το ΔΣ της «Ανέμης» που έχει έδρα πλέον την Αθήνα και του οποίου ηγείται η κυρία Νόνη Στεργιώτη, η οποία παρέλαβε τα σκήπτρα από την κυρία Μαρίνα Βιλδιρίδη, αντέδρασε έντονα σε όλα όσα κυκλοφορούν και επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαίωματός της. Υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ότι ουδέποτε έχει επιχορηγηθεί από οποιονδήποτε κρατικό ή κοινοτικό φορέα με οιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο. «Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών της και χορηγίες φίλων της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι πρωτοβουλίες της «Ανέμης», που ως βάση είχε αρχικά έναν πυρήνα 20 γυναικών, ήταν και είναι πολλές. Στην πρώτη ομάδα, όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν οι κυρίες Ολια Ζαχαριάδου-Μυλοπούλου, Εμη Μεδίτσκου, Βάσω Βακουφτσή και Γλύκα Κορτσάρη (σύζυγος του πρώην βουλευτή Φλωρίνης με τη ΝΔ κ. Ν. Κορτσάρη). Η κυρία Καραμανλή, αν και σήμερα δεν είναι πρόεδρος, εξακολουθεί να έχει κεντρική παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις όπως παλαιότερα στο μάζεμα ελιών στη Μυτιλήνη, στις γιορτές των Υακινθείων στα Ανώγεια δίπλα στον Λουδοβίκο των Ανωγείων, σε επισκέψεις σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενασχόληση με θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος κτλ.

Στην «Ανέμη» συμμετείχε και η κυρία Γεωργία Ηλιοπούλου η οποία το περασμένο καλοκαίρι παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύνουσας σύμβουλου του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Η κυρία Ηλιοπούλου και ο επίσης φίλος του κ. Ζαχόπουλου, σκηνοθέτης κ. Γ. Μυλωνάς συμμετείχαν το 2001 στον τομέα Πολιτισμού της ΝΔ. Στην ίδια επιτροπή συμμετείχε και ο κ. Ζαχόπουλος ο οποίος την επόμενη χρονιά κάνει μία ακόμη κίνηση.

Το νέο βήμα του κ. Ζαχόπουλου ήταν η δημιουργία μιας νέας Λέσχης Διαλόγου και Παρέμβασης με τον τίτλο «Ηγησίπολις». Ο κ. Ζαχόπουλος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της λέσχης που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή συμμετείχαν παλαιότερα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εκδηλώσεις δεν ήταν πολλές.

Το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει η δραστηριότητά της και υπολειτουργεί, ενώ πιο σημαντική ήταν η εκδήλωσή της τον Φεβρουάριο του 2002 όπου είχε μιλήσει ο κ. Καραμανλής. Τότε είχε διοργανώσει κοινή εκδήλωση με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα τον φιλελευθερισμό. Ακολούθησαν και άλλες, όπως τον Νοέμβριο του 2004 με ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Ωστόσο ο κ. Ζαχόπουλος δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις προσπάθειες. Το 2002 συμμετείχε στην ίδρυση της ΜΚΟ με τον τίτλο «Καλλιεργώντας το νου, πολεμούμε την πείνα». Αυτή η ΜΚΟ εντασσόταν σε ένα πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ και, όπως λέγεται, σε αυτή συμμετείχε - χωρίς να επιβεβαιώνεται - και η κυρία Τσέκου.
Προνομιακή μεταχείριση της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Ζαχόπουλος δεν ενίσχυσε - σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται - μόνο φιλικές ΜΚΟ, αλλά άνοιξε, όπως λένε, το παιχνίδι ευρύτερα, θέλοντας να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον. Η φιλοδοξία του να πολιτευθεί στη Θεσσαλονίκη τον υποχρέωσε ουσιαστικά να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης φορέων, φιλικών σωματείων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς τη Θεσσαλονίκη - σύμφωνα με τα όσα λένε συνδικαλιστές στο υπουργείο Πολιτισμού - κατευθύνθηκε το 27% των χρημάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2007 και ικανοποιήθηκαν με τη βοήθεια του κ. Ζαχόπουλου 28 αιτήματα για επιχορήγηση από τα 115 συνολικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται, ο κ. Ζαχόπουλος ευνόησε πολλούς φορείς, συλλόγους και σωματεία της Θεσσαλονίκης. Το 2007 σε αυτούς τους φορείς λέγεται ότι κατευθύνθηκε το ποσόν του 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το ποσόν που είχε προϋπολογισθεί για επιχορηγήσεις ήταν 5,6 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Ζαχόπουλος κατάφερε και υλοποίησε αρκετά αιτήματα που αφορούσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης [tovima]

Epikairo: Σε άλλα νέα, έξαλλος είναι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του theTOC.gr ο Κώστας Καραμανλής με τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από διάφορες ΜΚΟ την περίοδο που ήταν στο τιμόνι της χώρας. «Δεν πάει άλλο. Αρκετά έχω ανεχθεί...» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο πρώην Πρωθυπουργός που θεωρεί ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πολιτικής εξουδετέρωσης και απαξίωσης του ίδιου.


Πράγματι, καλό θα ήταν να αφήσουν ήσυχο τον Καραμανλή και να ασχοληθούν με τον Παπανδρέου που παραμένει στο απυρόβλητο!

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Δαπανήθηκαν 16.735 ευρώ στη Βουλή για καφέδες και βουτήματα

Από το Νοέμβρη
 

Ποσό 8.500 ευρώ για ένα δείπνο και 16.735 ευρώ για καφέδες, μικρά μπουκάλια νερό και βουτήματα πλήρωσε η Βουλή.
Από έγγραφα που αναρτώνται στη Διαφάνεια προκύπτει ότι το δείπνο που παρατέθηκε από τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γ. Τραγάκη με την ευκαιρία της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Cosac) στο Μουσείο της Ακρόπολης κόστισε 8.476,80 ευρώ.

Επίσης από τα τέλη Οκτωβρίου για τις συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής, για τις συναντήσεις των Αντιπροέδρων, για τις Συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών, καθώς και για τις διάφορες εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Επικοινωνίας, και της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & Οργανισμών το Κοινοβούλιο κατέβαλε 16.735 ευρώ, αποπληρώνοντας 13 τιμολόγια.

Die Welt: Σε καμμία περίπτωση δεν είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι Έλληνες

Περισσότερη ελευθερία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς αυστηρή περιγραφή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων, θα προσφέρει στην Ελλάδα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt», σε αποκλειστικό δημοσίευμά της.

«Αντί να προσδιορίζονται οι 100 στόχοι μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, θα μπορούν να δοθούν στους Έλληνες 20 μεγάλοι στόχοι. Με ποια μέτρα θα τους υλοποιήσουν είναι κάτι που θα μπορούσαν να αποφασίσουν μόνοι τους» αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από την πρακτική που προέρχεται κυρίως από την εμπειρία του ΔΝΤ σε αναπτυσσόμενες χώρες» επισημαίνει στην εφημερίδα γερμανική κυβερνητική πηγή.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως ότι ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι Ευρωπαίοι δεν είχαν καταγράψει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς η Αθήνα δεν είχε υλοποιήσει πολύ περισσότερες από τις μισές μεταρρυθμίσεις. «Για εμάς αυτό σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετό προκειμένου να πληρώσουμε την επόμενη δόση βοήθειας» δηλώνει στην εφημερίδα κυβερνητική πηγή του Βερολίνου, ενώ σύμφωνα με παρατηρητή που επικαλείται η εφημερίδα, «υπάρχει η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν στηρίζουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός εκεί παλεύει με απόλυτη πεποίθηση για τα μέτρα, βρίσκεται συχνά έναντι μιας διοίκησης, η οποία σαμποτάρει με όλη της την δύναμη την πολιτική του, όπου μπορεί».


Στο δημοσίευμα σημείωνεται, ακόμη, ότι οι δυνατότητες των Ευρωπαίων να ασκήσουν πίεση στους Έλληνες είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχουν οι ευρωεκλογές και ενδεχομένως να ενισχυθούν η ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και η δεξιά της Χρυσής Αυγής.

Όλος ο χαμός γίνεται για μια εκλογική αρπαχτή;

Διαβάζω στο σημερινό ρεπορτάζ του έγκριτου Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή:

Με μειωμένες προσδοκίες, για τις προοπτικές που μπορεί να έχει η «Ελιά» μετά τις ευρωεκλογές, κινούνται πλέον όλοι όσοι επιχειρούν να συνεργαστούν για το φερώνυμο εγχείρημα ανασύστασης της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, «58» και λοιπές κινήσεις).

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως στις τάξεις των «58», υφίσταται καχυποψία και αμφιβολία περί του αν η «Ελιά» μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από ένα κοινό ευρωψηφοδέλτιο τον ερχόμενο Μάιο.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μιας και θεωρώ ότι το ρεπορτάζ είναι απολύτως σωστό κι ότι την επομένη των Ευρωεκλογών η τελευταία έννοια όλων στο ΠΑΣΟΚ θα είναι οι 58 και τη τύχη του, αναρωτιέμαι προς τι γίνεται ο όλος χαμός.

Για μια εκλογική βραδιά για χάρη της οποίας υιοθετήθηκε και το χειρότερο εκλογικό σύστημα στην Ιστορία της χώρας για να μην φανεί το βατερλό του πληθωρικά αποτυχημένου Βενιζέλου; Μπας και εκλεγεί ένας ευρωβουλευτής είναι το θέμα; Αυτό είναι το όραμα των 58;


Έχουμε ακούσει από την πλευρά των 58 τα πλέον απρεπή πράγματα όλοι όσοι διαφωνούμε με αυτό το εγχείρημα και η ημερομηνία λήξης του ήδη διαφαίνεται;

Κουβέλης «καρφώνει» Βενιζέλο: Συμφωνούσαμε και μετά ανέκρουε πρύμναν Πηγή: Κουβέλης «καρφώνει» Βενιζέλο: Συμφωνούσαμε και μετά ανέκρουε πρύμναν

Αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε μιλώντας το πρωί, ο Φώτης Κουβέλης. Οπως είπε, το διάστημα που η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταυτιζόταν με τη γραμμή της Δημοκρατικής Αριστεράς και λίγες ημέρες αργότερα... «ανέκρουσε πρύμναν».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να αποκρούσει τις «απαράδεκτες επιλογές και επιταγές» της τρόικα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα «ισχυρής διαπραγμάτευσης» με την τριμερή σε ορισμένα «σημαντικά ζητήματα», λόγω της ομολογίας ύπαρξης λαθών από τους δανειστές.

Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο κ. Κουβέλης, είπε ότι εκείνο το διάστημα «έδειχνε συμπεριφορά μονοκομματικής κυβέρνησης, την οποία στήριζε και το ΠΑΣΟΚ», κάνοντας λόγο για συμπεριφορές που δεν είχαν καμία σχέση με τη λογική κυβέρνησης συνεργασίας.


Αναφορικά με το ζήτημα εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Διότι "ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται"…

Κ. Σημίτης και Ε. Βενιζέλος στην εκδήλωση του Γ. Καμίνη

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας θέλησε να δείξει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δίνοντας το παρόν στην πρώτη κεντρική εκδήλωση της υποψηφιότητας στον πολυχώρο «Mezzanine» στο Γκάζι.

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος είχε θερμό χαιρετισμό αλλά και μια σύντομη συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό.

Εκτός από αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το παρόν έδωσαν και μέλη της ΔΗΜΑΡ καθώς η Αγ. Κωνσταντίνου και ο Φώτης Κουβέλης έχουν ανακοινώσει επισήμως τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του κ. Καμίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική εκδήλωση του κ. Καμίνη αποτελεί και μιας μορφής ανταπόδοση καθώς ο υποψήφιος δήμαρχος είχε στηρίξει και αυτός με την παρουσία του την κίνηση των «58» προ διμήνου στο θέατρο «Ακροπόλ»  όπου εκτός των άλλων προσωπικοτήτων είχε δώσει το παρόν και ο Κώστας Σημίτης.

Και χθες πάντως ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη «να υπάρξουν συνθέσεις στο πολιτικό σύστημα ως απάντηση στον κατακερματισμό».

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Νίκος Χριστοδουλάκης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο Μιχάλης Καρχιμάκης, και ο Γρηγόρης Ψαριανός.



Πηγή:www.capital.gr

Ποιος πήρε κρατικό αυτοκίνητο με τροπολογία;

Μας κοστίζει 4.800 ευρώ μόνο συντήρησή του



Με κρατικό αυτοκίνητο θα κινείται εφεξής ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Μέχρι σήμερα η υπηρεσία δεν είχε δικαίωμα για χρήση κρατικών αυτοκινήτων, το θέμα ωστόσο λύθηκε πριν από λίγο μέσω ειδικής τροπολογάις που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως προκύπτει μάλιστα από την έκθεση του λογιστηρίου από την τροπολογία προκύπτει ετήσιο κόστος 4.800 ευρώ για συντήρηση του οχήματος.

“Ναι” του ΕΣΡ στη μεταβίβαση του 902 από το ΚΚΕ σε off shore

Υπό τον έλεγχο των off shore εταιρείων και  επίσημα το E-TV. Το ΕΣΡ στη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες τη μεταβίβαση της “Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ” από το ΚΚΕ στην “A -Horizon Media LTD. Επί της μεταβίβασης μειοψήφισε η αντιπρόεδρος του συμβουλίου Λίνα Αλεξίου. Το τίμημα της πώλησης των ΜΜΕ της “Ραδιοτηλεοπτικής”  ανήλθε, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό σε 3,7 εκατ. ευρώ  τα οποία και θα εισπράξει σταδιακά από τις υπεράκτιες  εταιρείες το ΚΚΕ. Μέτοχος της “A-Horizon Media Ltd” είναι η “Nalotia Ventures LTD”, η οποία ανήκει κατά 94% στο Dr Khaled Hamvi, κατά 4% σε συγγενικά πρόσωπα που δεν αναφέρονται και κατά 1% στο Σ. Φυντανίδη.
Υπενθυμίζεται πως η ιδιοκτήτρια εταιρείας της “Ραδιοτηλεοπτικής” διατήρησε τον 902 TV (νυν E-TV) και πούλησε στην “Παραένα εκδοτική” (Γ. Κουρτάκης) το ραδιοφωνικό σταθμό 902 Αριστερά στα FM.


Μάλιστα… Το λαλίστατο –κατά τα άλλα- "τηλεοπτικό μαϊντανό" γνωστό στο παρελθόν ως «το "κορίτσι με το μπλε ταγιέρ του Καραμανλή", η οποία τώρα παριστάνει την… αριστερή…) ΜΟΥΓΚΑ (της);;; Για το "δίκιο των εργαζομένων" βρε, ούτε λέξη…;;; Ντροπή. Μέχρι εκεί όμως φτάνει η... αριστεροσύνη της όμως... 

Υ.Γ. Τι άλλο μου θυμίζει;; Μήπως την εταιρία «Γερμανός»… Πολύ… "αριστερή" νοοτροπία…

ΕΣΗΕΑ: Το υπ. Οικονομικών αρνείται να πληρώσει τις δόσεις στους απολυμένους της ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, για άλλη μια φορά, την εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών να αρνείται να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις του προς τους απολυμένους της ΕΡΤ. Εξακολουθούν να οφείλονται δόσεις αποζημιώσεων, δεδουλευμένα, αποδοχές αδείας, επιδόματα αδείας και υπερωρίες και, παρά τις συστάσεις της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας Αγίας Παρασκευής, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι κωφεύουν με πρώτον απ’ όλους τον Υφυπουργό κ. Παντελή Καψή, που φαίνεται να εξαργυρώνει το ρόλο που έπαιξε σε βάρος της ΕΡΤ με μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Καλούμε, λοιπόν, τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι συχνά – πυκνά επικαλούνται τη νομιμότητα, να ανταποκρίνονται, πρώτοι αυτοί, στις νόμιμες υποχρεώσεις τους. Μετά το «μαύρο» του Ιουνίου, μνημείο «νομιμότητας» κι αυτό, η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί «αφ’ υψηλού» υποδείξεις, αντιθέτως έχει άμεση ανάγκη από πράξεις ανακούφισης των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας, όπως είναι οι αδίκως απολυμένοι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ.

Αξίζει να διαβάζουμε τα σχόλια:

ΔΜ says:
24/02/2014 at 19:19
Θλιβεροί οι κρατικοί αξιωματούχοι, κωμική η ΕΣΗΕΑ, κι έτσι “δένει ” η ιλαροτραγωδία. Για μήνες σιωπούσε για τα δικαιώματα των απολυμένων, οχυρωμένη πίσω από την ανόητη ψευδομαξιμαλιστική θέση ότι δεν μπαίνει τέτοιο θέμα διότι οι απολύσεις ειναι παράνομες. Τώρα τα επικαλείται, βάζοντας και μια πρέζα ελεημοσύνης στην ανακοίνωσή της. Γελοίοι, κι αυτοί και οι καταγγελόμενοι, όσο δεν παίρνει…

Reply
ntemek says:
24/02/2014 at 22:46
Από τότε που έκλεισε η ΕΡΤ η ΕΣΗΕΑ είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Δεν έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ; Και αν το έθεσε, ποια απάντηση έλαβε; Και τι λένε κάποιοι/ες όταν συνομιλούν με τον Κεδίκογλου;
Τι περιμένουν να στηθούν οι παράνομα απολυμένοι συνάδελφοί τους στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής (με την οποία εσχάτως συναψε συμφωνία η ΕΣΗΕΑ) ενώ τους φάγανε τα λεφτά τους, (αποζημιώσεις, άδεια, δεδουλευμένα);
Αρκούν οι ανακοινώσεις για να ταΐσουν τα παιδιά τους και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους;

“Διαφάνεια”…χωρίς την ανάρτηση ισολογισμών για τον Αθήνα 984


Παρά τις διακηρύξεις περί διαφάνειας στον Δήμο Αθηναίων, ο Αθήνα 9,84 στην ιστοσελίδα του εξακολουθεί να μη δημοσιεύει τον ισολογισμό του και τον απολογισμό χρήσης, αν και λαμβάνει δημόσιο χρήμα από τους δημότες της πόλης. Ισολογισμό δεν δημοσιεύει ούτε αναρτά οικονομικά στοιχεία και το Κανάλι της Βουλής, αν και έχει ως έσοδο τα χρήματα των φορολογουμένων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, εξακολουθεί να προβάλλει εκτός από τις συνεδριάσεις της Βουλής, που εντάσσονται στην αποστολή του, ταινίες και ενημερωτικές εκπομπές.


Βαρύτατο πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του διαγωνισμού της ΝΕΡΙΤ η διαρροή της Λίστας

Αυστηρές συστάσεις προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ κ. Γιώργο Προκοπάκη απευθύνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Εποπτικού και καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θοδωρής Φορτσάκης, στην επιστολή που δημοσίευσε χθες  για τον διαγωνισμό – παρωδία, την επιλογή των διευθυντών αλλά και των γενικών διευθυντών, δεδομένου ότι κυκλοφορούν φήμες ότι οι θέσεις έχουν ήδη δοθεί.
Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Φορτσάκης τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, τονίζει τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
1. Το Εποπτικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρίασή του την προηγούμενη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, ζήτησε να του αποσταλεί έγγραφη ενημέρωση για τη διαρροή σχετικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πρόσληψης δημοσιογράφων. Όπως, βεβαίως, το αντιλαμβάνεστε, <Β> η διαρροή <Δ> αυτή <Β> συνιστά βαρύτατο πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του διαγωνισμού, <Δ> έχει δε προσλάβει στον Τύπο ευρύτατη δημοσιότητα. Ούτε όσα ανέφερε προφορικά στο Εποπτικό Συμβούλιο το μέλος του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, ο κύριος Θ. Καρούνος, ούτε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕΡΙΤ ικανοποίησαν το αίτημα του Εποπτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι οι παρεχόμενες επεξηγήσεις είναι απολύτως ανεπαρκείς. Παρακαλούμε να μάς γνωρίσετε αμέσως τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Διοικητικό Συμβούλιο για τη διαπίστωση της αιτίας της διαρροής και των προσώπων που την προκάλεσαν καθώς και τα μέτρα που έλαβε κατά των υπευθύνων.
2. Το Εποπτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας επιλογής διευθυντών. <Β> Συνιστά σημαντική ανωμαλία <Δ> το ότι πληροφορείται τα σχετικά νέα από τις διαρροές στον Τύπο και όχι από το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρακαλώ να μάς πληροφορήσετε αναλυτικά για τη μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού.
3. Μέχρι στιγμής <Β> το Εποπτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία πληροφόρηση από εσάς σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των Γενικών Διευθυντών. <Δ> Κυκλοφορούν ευρύτατα <Β> φήμες ότι ορισμένα πρόσωπα ανακοινώνουν ότι έχουν ήδη επιλεγεί. <Δ> Ο νόμος επιφυλάσσει στον Πρόεδρο του ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο τη σχετική επιλογή υπό τον αυτονόητο όσο και αυστηρό όμως και απαράβατο όρο ότι αυτή θα είναι αποτέλεσμα διαφανούς, αντικειμενικής και αξιοκρατικής διαδικασίας. Η ικανοποίηση των όρων αυτών διαπιστώνεται από το Εποπτικό Συμβούλιο, η θέσπιση του οποίου αποσκοπεί σε αυτή ακριβώς την εγγύηση. Οίκοθεν νοείται ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους Γενικούς Διευθυντές δεν μπορεί να είναι λιγότερες από εκείνες των Διευθυντών και του προσωπικού εν γένει.

Με εκτίμηση,
Καθηγητής Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ»

Μετά από την Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 4 γενικούς διευθυντές ειδήσεων

Αξίζει να διαβάζουμε τα σχόλια:

—Σιωπή, πολύ σιωπή έχει πέσει στο Ραδιομέγαρο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του διαγωνισμού.Στο σημείο να “θάβεται” και η παρέμβαση του προέδρου του ΕΣ που αμφισβητεί την αξιοπιστία του.


***Για να δούμε τώρα, αν θα υπάρξει αντίδραση από τις συνδικαλιστικές ενώσεις ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης….

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κραουνάκης –Λαζόπουλος και η σύνδεση τους με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επί του Ευάγγελο Βενιζέλο...

...εξηγούν την εμπάθεια τους και την "αγανάκτηση" χρόνων προς τον πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου από πριν ακόμα να είχε γίνει Πρωθυπουργός έως και σήμερα

Μετά τις ανακοινώσεις του Υπ.Εργασίας το Σεπτεμβρίο 2011:

To Υπουργείο Εργασίας πέρασε στην αντεπίθεση και έδωσε στη δημοσιότητα, λίστα με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν την περίοδο 2007-2009 με περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ αυτών: η ΜΚΟ «Μάξιμος ο Γραικός» που χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ, η «Ευρωπαϊκή Έκφραση Ανατολική Αττική» που ανήκει σε υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ κ. Νίκο Γιάννη με 150.000 ευρώ, το «Ψωμιάδειο» με 150.000 ευρώ, οι «Νηφάλιοι» με 150.000 ευρώ, η «ομάδα Ελληνικού Μουσικού θεάτρου «Σπείρα- Σπείρα» με 100.000 ευρώ, ο «Κορμοράνος» με 54.600 ευρώ, το «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας» με 50.000 ευρώ, η «Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» με 30.000 ευρώ, οι «Φίλοι των Ελληνικών Μαριονεττών» με 50.000 ευρώ, ενώ με 25.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν οι ΜΚΟ «Προστατεύω τον εαυτό μου» «Χοροστάσι» , «Περιβόλι της γιαγιάς» , «Γηπαετός ο Πωγωνωφόρος» , «Πολυθέμα Κρόκο και Λίνο», «Τόποι, Μύθοι, Αθλοι Ηρακλή», «Ειδικός φορέας θερμοκηπιακής ντομάτας Σκάλας» κ.α….

…μάθαμε ότι η Σπείρα-Σπείρα δεν είναι απλά η θεατρική ομάδα του Κραουνάκη αλλά και Μη Κυβερνητική Οργάνωση.Επιδοτήθηκε μάλιστα επί Νέας Δημοκρατίας με 250.000 από το Υπ.Εργασίας.

Το 2011 ο Σταμάτης Κραουνάκης ένωσε τη φωνή του με τους «Αγανακτισμένους» καταγγέλλοντας το σάπιο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς που "τα φάγανε". Του αφιερώνω ένα δικό του τραγούδι:

Αυτό που μου κινεί την περιέργεια είναι ότι τουλάχιστον οι δυο καλλιτέχνες προστατευμένοι του Ευαγγέλου Βενιζέλου όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού, δηλαδή ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Σταμάτης Κραουνάκης, είναι αυτοί που συνεχίζουν έως και σήμερα την μαύρη τους προπαγάνδα εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Ο Λαζόπουλος δε, δεν βρίσκει από το 2005 έως σήμερα άλλο θέμα «πολιτικής» σάτιρας, παρά μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου. Επί της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, όπως και επι της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, για τον Λάκη Λαζόπουλο «φταίει ο Παπανδρέου», τόσο όσο να συνεχίζει το πλύσιμο εγκεφάλου του απλού Έλληνα.
Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλες ήταν οι επιδοτήσεις –επιχορηγήσεις για αυτά τα νούμερα;;; Και γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται με το ύψος τους όπως ασχολούνται με τα ΜΚΟ;;; Η μήπως η εξήγηση είναι ότι είναι συνδεδεμένες οι δράσεις «καλλιτεχνών» και αφεντικών –καναλαρχών τους…
Αν συλλογίζομαι ότι ο Βενιζέλος βοήθησε και τα αφεντικά τους κοντομηνάδεσμπομπολαιοψηχάριδες, από όποιο υπουργείο και ας έβαλε το κ…λο του. μάλλον οι υποσχέσεις για το μέλλον θα είναι πολύ μεγάλες. Όσο μεγάλα θα ήταν τα μελλοντικά μας χρέη που θα είχαμε πληρώσει αντί δαύτους, αν θα αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια τους και της διαπλοκής τους με την «πολιτική» των Βενιζέλο- Σημίτη- Σαμαρά.
Προς όλους τους θεατές τους: αν τα θέλει ο κ…λος σας, εμείς τι σας φταίμε;;;

Η αλλιώς, μια που οσονούπω θα τους στείλουμε στο αγύριστο, προσέξτε μην σας πάρει το… ρεύμα.

Υ.Γ. Όσο για την σχέση Λαζόπουλο- Εγώγγελου δεν έχω αμφιβολία ότι δείχνει από τώρα που οδηγείται, μια που ξέρουν από αλλαξοκωλιές… αν έρχεται το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί κάλλιστα να δούμε έναν «καλλιτέχνη» σαν τον Λαζόπουλο στην υψηλότερη θέση του ελληνικού πολιτισμού, βασιλικότερος του βασιλεύς #αυτά_ έχουν_ τα_ κότερα

Έως την μεθεπόμενη μέρα…

Αυτή είναι η… μητέρα των ΜΚΟ: Eίχε υπογραφή Καραμανλή και μας κόστισε 10 εκατ. ευρώ... λίγα λόγια και για την ιερή "Αλληλεγγύη"


Από το τέλος προς την αρχή έχουν πιάσει οι αρμόδιες Αρχές το κουβάρι της ασυδοσία των ΜΚΟ και κατασπατάλησης του Δημοσίου χρήματος με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας να σοκάρουν αλλά και να φανερώνουν το πόσο μακριά από πόσο παλιά ξεκίνησε το «ταξίδι» αυτό.

Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελεί το «Έργο Πολιτών». Έχει τον τίτλο της αμαρτωλής... μητέρας των ΜΚΟ, αφού είναι η πρώτη κρατική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε που δημιουργήθηκε και έφερε την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, αν και πρώτη δεν υστερούσε σε τίποτα από τις επόμενες αφού έλαβε σχεδόν 7,5 εκατ ευρώ από το 2005 έως το 2010.

Δημιουργήθηκε το 2005 με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού, με λόγο ύπαρξης την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το κίνημα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Έκλεισε, μόλις, έξι χρόνια αργότερα… βουτηγμένη στα χρέη και την παράτυπη διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο, όπως αναφέρει το «Εθνος». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκλεισε το 2011, αφού όμως πρώτα είχε λάβει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση και χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Εργο Πολιτών»- πρόεδρος της οποίας είχε διοριστεί ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου- διαχειρίστηκε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά αφορούσαν μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Παράλληλα, το σύνολο των κονδυλίων προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού μέσα σε περίπου έξι χρόνια- έως τον Απρίλιο του 2011 που έκλεισε- είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος», πριν μπει το οριστικό λουκέτο το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε διατάξει έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, απευθείας αναθέσεις και υπέρογκες αποδοχές μελών του ΔΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού, ενώ το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να γίνει ακριβής έλεγχος δαπανών. Οταν έκλεισε η «Εργο Πολιτών», χρωστούσε 536.252,50 ευρώ.

Χωρίς δράση, αλλά με χλιδή

Σε έξι χρόνια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετείχε σε περίπου 45 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, από τις οποίες μόνο οι 4.500 βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά το περιορισμένο έργο της όμως, η χλιδή περίσσευε. Τα γραφεία των 703 τ.μ. κόστιζαν 16.500 ευρώ το μήνα, η οργάνωση είχε προμηθευτεί αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αξίας 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο, έκανε δημοσκοπήσεις κόστους 35.000 ευρώ και διοργάνωνε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μία έκθεση φωτογραφίας στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, το 2008 είχε κοστίσει περισσότερα από 50.000 ευρώ.


Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των γραφείων από δημοσιεύματα του 2010. Σύμφωνα με αυτά, στο γραφείο του προέδρου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκλεισε το 2011, αφού όμως πρώτα είχε λάβει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση και χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.
πηγή

Υ.Γ. Άλλες οργανώσεις έκαναν λόγο για εταιρεία - φάντασμα, για μια οργάνωση με μηδενικό έργο, ενώ το 2011 η κυβέρνηση είχε καταργήσει την Έργο Πολιτών, αφού σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών και όχι σε δράσεις που συνάδουν με τον σκοπό του οργανισμού, με αποτέλεσμα σύμφωνα με στοιχεία 21ης Απριλίου 2011 οι οφειλές του οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών η Έργο Πολιτών εισέπραξε την πενταετία 2005-2009 το ποσόν των 7.370.700 ευρώ μόνο από εθνικούς πόρους. Στον πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβουλο καταβάλλονταν αποδοχές ύψους 9.500 ευρώ μηνιαίως (κατά το έτος 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρ' ότι δεν προβλεπόταν στον νόμο. Η εντολή για την πληρωμή των μισθολογικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και οι ανωτέρω αποδοχές του προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου, δίνονταν από τον ίδιο, όπως άλλωστε και για το σύνολο των πληρωμών του οργανισμού για την «Έργο Πολιτών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Έργο Πολιτών είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Στέλιος Συρμόγλου, ενώ χρέη γενικού διευθυντή ο επίσης δημοσιογράφος Σ. Χρυσαφόπουλος. Ο κ. Συρμόγλου παλιότερα ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Το πόρισμα των ελεγκτών για την Έργο Πολιτών μπορεί να παραδόθηκε στον εισαγγελέα, η τύχη της υπόθεσης όμως αγνοείται, όπως αγνοούνται και τα εκατομμύρια που έκαναν φτερά μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, της «κλειστής» πλέον Αλληλεγγύης.

Η ιερή "Αλληλεγγύη"

Η ιδέα της σύστασης της ΜΚΟ Αλληλεγγύη ξεκίνησε μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Η ΥΔΑΣ με στελέχη της προετοίμασε εξάλλου το 2002 την ίδρυση της Αλληλεγγύης που εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία τού τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Η ΜΚΟ της Εκκλησίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε αρπάζοντας κυρίως από το 2004 και μετά τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., δηλαδή το διάστημα 2004-2007 (επί υφυπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου ήταν υπεύθυνος για τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ) η Αλληλεγγύη φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία, να έλαβε μόνο από την ΥΔΑΣ περίπου 3.000.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση άλλων ΜΚΟ.
Το 2005, με αφορμή το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, η ΜΚΟ βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων οργανώσεων. Τότε είχαν γίνει καταγγελίες από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ότι αντί για τον αναγκαίο ρουχισμό, στα κιβώτια της Αλληλεγγύης βρίσκονταν... στρινγκ και γούνες. Στις καταγγελίες έσπευσαν να απαντήσουν εκπρόσωποι της Αλληλεγγύης. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν 340 τόνοι σάπιων κοτόπουλων σε αποθήκες ψυγείων. Τα κοτόπουλα είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν ολοκληρώθηκε στις προθεσμίες που είχαν προβλεφθεί. Τα χρήματα στη συνέχεια ζητήθηκαν έντοκα, ενώ όταν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε πως το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε τα χρήματά του πίσω, σε ενημερωτικό σημείωμα της Αλληλεγγύης τον Ιανουάριο του 2008 αναφερόταν:
«Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνάντησή της με τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αναγνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις της "Αλληλεγγύης", διαβεβαίωσε τον ίδιο προσωπικώς ότι το περί ου ο λόγος θέμα θα διευθετηθεί από εκείνη κατά τρόπο δίκαιο και ευνοϊκό για την εταιρεία μας».
Ύστερα απ' όλα αυτά και ενώ η διεύθυνση της ΜΚΟ στη μετά Χριστόδουλο εποχή δεν πέτυχε τους στόχους της, το έλλειμμα έφτασε στα 14.600.000 ευρώ, αφήνοντας έκθετο τον διευθυντή της οργάνωσης και προσωπικό συνεργάτη του Χριστόδουλου, Δημήτρη Φουρλεμάδη.
Όπως ανέφερε στην "Αυγή" ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος «έστειλε μονάχα ένα γράμμα στην επιτροπή της Εκκλησίας που τον κάλεσε και τους είπε δεν έρχομαι, αλλά να ξέρετε ότι τα λεφτά που ζητάτε τα έχω εγώ για να πληρώσω τα δικαστήρια όταν με κατηγορήσουν δημοσιογράφοι, ο Ζακύνθου κ.ά.».

Σήμερα τα εκατομμύρια εξακολουθούν να αγνοούνται «παρά τις επιστολές που έχω απευθύνει στη δικαιοσύνη» υποστηρίζει ο κ. Χρυσόστομος ενώ ο διευθυντής της Αλληλεγγύης που πρόσφατα χειροτονήθηκε ιερέας από την Εκκλησία της Ρουμανίας, κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha του κ. Κοντομηνά, χωρίς να έχει κληθεί ποτέ να δώσει εξηγήσεις για τις «αμαρτωλές» φιλανθρωπίες της εκκλησιαστικής ΜΚΟ.

Μέσα Μαλάκυνσηs Eνημέρωσηs ΕΝΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ


Συνέχεια ΕΔΩ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Σαμαρά για τα "μυστικά κονδύλια" του ΥΠΕΞ την περίοδο 1990-1992

Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ διαμάχη για τα «μυστικά κονδύλια» είχε ξεσπάσει το 1993 ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο τότε πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει τον Α. Σαμαρά ότι επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ, πακτωλός απόρρητων κονδυλίων κατέληγε σε δημοσιογράφους για προβολή του «μαχητικού» προφίλ του υπουργού. Είχε προηγηθεί η παραζάλη του 1992 για το Σκοπιανό. Σημειώνεται ότι οι σχετικές δαπάνες της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ από 194.000.000 δρχ. το 1990 εκτινάχθηκαν το 1991 στα 714.000.000, για να φτάσουν τα 290.000.000 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 1992 και να ξεφουσκώσουν αμέσως μετά την αποπομπή Σαμαρά.
Η όλη υπόθεση προκάλεσε τεράστιο πολιτικό θόρυβο, με τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «μια μαύρη νάιλον σακούλα με χαρτονομίσματα, γεμάτη πεντοχίλιαρα, από την οποία έπαιρναν χρήματα και τα μοίραζαν», χωρίς, όμως, να κατονομάσει συγκεκριμένους παραλήπτες ή να παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο. Το σχετικό πόρισμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ δεν αποκάλυψε τίποτα, ενώ η δικαστική έρευνα της υπόθεσης κατέληξε στο αρχείο.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝEA

Συνέχεια ΕΔΩ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ζητώ η “ανάπτυξη”: Πώς το χρέος των 4 ευρώ γίνεται… 39.000 ευρώ σε ένα χρόνο

Σε σχιζοφρενικές καταστάσεις οδηγεί ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου γεγονός που δείχνει ότι οι διατάξεις ετοιμάστηκαν στο πόδι και χωρίς να ληφθούν υπό όψιν πραγματικά δεδομένα.

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πως μια απλή αμέλεια καταβολής 4 ευρώ το μήνα από μια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα χρόνο στην επιβολή προστίμων 39.000 ευρώ. Το παράδειγμα συνέταξε ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών του Νομού Μαγνησίας.

Έστω μια επιχείρηση έναν υπάλληλο με μηνιαία αμοιβή 700,00 ευρώ καθαρά το μήνα. Για το ποσό αυτό έπρεπε να παρακρατεί το ποσό των 4,00 ευρώ κάθε μήνα και να το καταβάλλει στο Δημόσιο. Θα πρέπει δηλαδή έως την 20η του επομένου μήνα ο επιχειρηματίας να αποστέλλει ηλεκτρονικά στο taxis δήλωση για τα 4,00 ευρώ, στη συνέχεια να εκτυπώνει τον κωδικό πληρωμής και να μεταβαίνει στην τράπεζα για την πληρωμή. Αυτό πρέπει να το κάνει 12 φορές το χρόνο. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι 56,00 ευρώ για όλο το έτος.

Αν από λάθος δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει στο δημόσιο κάθε μήνα το ποσό των 4,00 ευρώ, αλλά αντιληφθεί το λάθος του στο τέλος της χρονιάς (όταν θα γίνει η συνολική ετήσια εκκαθάριση) τότε έχει τα παρακάτω πρόστιμα:

Για το μήνα Ιανουάριο του 2014

Πρόστιμο μη υποβολής άρθρου 54: 1.000,00 ευρώΠρόστιμο άρθρου 53 (τόκοι) (ενδεικτικά): 4,00 * 8,25% * 11/12 = 0,30 ευρώΠρόστιμο εκπρόθεσμου καταβολής άρθρου 57: 4,00*10%= 0,40 ευρώΠρόστιμο άρθρου 59; 4,00 ευρώ

Συνολικό πρόστιμο μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης για τον Ιανουάριο: 1.004,70 ευρώ

Επειδή όμως δεν είχε υποβάλει για κάθε μήνα δήλωση για τα 4,00 ευρώ, θεωρείται ότι έχει υποτροπή και κατ’επέκταση διπλασιασμό του προστίμου των 1.000,00 ευρώ για το μήνα Φεβρουάριο. Οπότε, το συνολικό πρόστιμο για το Φεβρουάριο θα είναι: 2.004,67 ευρώ.

Στη συνέχεια: Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης των 4,00 ευρώ για το Μάρτιο, θεωρείται δεύτερη υποτροπή και έχουμε τετραπλασιασμό του προστίμου των 1.000,00 ευρώ. Οπότε, το συνολικό πρόστιμο για το Μάρτιο θα είναι: 4.004,64 ευρώ.

Τελικά, για όλους τους επόμενους μήνες θα για κάθε μήνα πρόστιμα περί των 4.004,00 ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της fpress, τα 56,00 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα 39.045,00 ευρώ.


Σχόλιο: Αυτό μας “έκαψε” σαν χώρα? Και αν πρέπει να πληρώσει 40 000 ευρώ ετησίως ένας πολίτης που ξέχασε να πληρώσει τα 4 ευρώ το μήνα, αυτοί που “ξέχασαν” να πληρώσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως επί δεκαετίες τώρα, πόσο πρέπει να πληρώσουν και γιατί εκεί κλείνει τα μάτια η κυβέρνηση και όλοι οι θεσμοί, σε ότι αφορά τους τελευταίους???? Και γιατί μας ζαλίζετε με τους “μικρούς” συνέχεια??? Για να γυρίσουμε τα μάτια σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν των μεγάλων “καρχαριών”??? ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!! ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!!! ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΣΑΣ ΝΤΡΟΠΗ!!!