Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Guardian: «Ο ελληνικός λαός δείχνει στους πολιτικούς πώς να καταπολεμήσουν τη Χρυσή Αυγή»


Χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian υποστηρίζει ότι «Οι Ελληνες εκφράζουν όλο και πιο απροκάλυπτα την αποστροφή που τους προκαλεί η παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή της χώρας τους» .
 
«Για τους περισσότερους Ελληνες η εορτή του Ορθόδοξου Πάσχα είναι μία ευκαιρία να συναντήσουν φίλους και συγγενείς, να συμφάγουν και να εκφράσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα. Για τους νεοναζιστές, όμως, της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μόλις πρόσφατα μεταπήδησαν από τον "Ελληνικό" παγανισμό στη δεδηλωμένη αγάπη τους προς τον Χριστιανισμό, η εορτή του Πάσχα αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για προπαγάνδα», σχολιάζει το δημοσίευμα για τα γνωστά γεγονότα της περασμένης Πέμπτης, με την αποτυχημένη, λόγω επέμβασης Καμίνη, επιχείρησης διανομής τροφίμων στην πλατεία Συντάγματος μόνο σε Ελληνες, αλλά επίσης και στην παρέμβαση μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης, τα οποία ανέβασαν την μπάρα των διοδίων κατά την έξοδο των Αθηναίων προς τα χωριά τους.


«Τέτοια τεχνάσματα αποτελούν κοινή πρακτική ενός κόμματος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συλλογική οργή, αλλά και τα κύματα ρατσισμού που έχει πυροδοτήσει η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα» επισημαίνει ο αρθρογράφος Ντάνιελ Τρίλινγκ, ο οποίος καταθέτει μάλιστα και τη δική του εμπειρία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και να κατανοήσει από πρώτη χέρι τις προσδοκίες που τρέφουν από ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τιμωρίας των πολιτικών που έφεραν τη χώρα στο σημείο που την έφεραν - όπως που αντανακλάται και στα ποσοστά που δίνουν οι στατιστικές στο εν λόγω κόμμα.
Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Συντάγματος αποκάλυψε και κάτι άλλο: την ολοένα αυξανόμενη αντίδραση προς το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και «τα φτηνά λαϊκίστικα κόλπα της, συνοδευόμενα από πράξεις βίας και απειλές».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για το γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας που πλαισιώνει τη Χρυσή Αυγή.Ο  αρθρογράφος της Guardian μίλησε με την Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρο που έχει εκπροσωπήσει στο δικαστήριο θύματα επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής, η οποία τον ενημέρωσε πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει υπάρξει ασυνήθιστα επιεικής στη στάση της απέναντι στην Χρυσή Αυγή, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαρτύρων και πελατών της, οι οποίοι έχουν εμποδιστεί από αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό ή να εκφράσουν τα παράπονά τους.
Και συμπληρώνει την μαρτυρία της : «Ενθαρρυμένη από αυτή την κατάσταση, η Χρυσή Αυγή κάνει ό,τι μπορεί για να εισχωρήσει μέσα στους θεσμούς χώρας, χτίζοντας δίκτυα υποστήριξης στους κόλπους της αστυνομίας, εισβάλλοντας σε νοσοκομεία και – πράγμα που είναι και το πιο ανησυχητικό – στρατολογώντας νεαρά άτομα μέσα σε σχολεία».

Ο Ντάνιελ Τρίλινγκ επισημαίνει βασιζόμενος στην πρόσφατη έκθεση του συμβουλίου της Ευρώπης που κατέληγε πως η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε αποδεδειγμένα να απαγορευτεί υπό τους υπάρχοντες νόμους, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φανεί μέχρι στιγμής ανίκανη ή απρόθυμη να πράξει αναλόγως.
«Παρ' όλα αυτά», καταλήγει το δημοσίευμα, «η Χρυσή Αυγή απέχει πολύ από το να βρίσκεται σε θέση ισχύος, καθώς η ακτιβιστική βάση της παραμένει μικρή. Δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει μεγάλους αριθμούς υποστηρικτών και οι συγκεντρώσεις της συχνά λαμβάνουν χώρα απροειδοποίητα ώστε να μην έχουν χρόνο οι αντιφασιστικές ομάδες να οργανωθούν και να εκδιώξουν τα μέλη της πρώτης... Επιπλέον, πολλοί Ελληνες απλά αποστρέφονται την παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή της χώρας τους, πράγμα το οποίο εκφράζουν ανοικτά και απροκάλυπτα», όπως συνέβη λόγου χάρη τον προηγούμενο μήνα στα Χανιά της Κρήτης, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι έριξαν τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στη θάλασσα.

Και το άρθρο καταλήγει με την μαρτυρία ενός μέλους της Χρυσής Αυγής, από το οποίο είχε πάρει συνέντευξη ο ίδιος πέρσι, υπό τον όρο ότι θα παραμείνει ανώνυμο, το είχε πει ξεκάθαρα: "κάνουμε ό,τι οι άλλοι δεν τολμούν να κάνουν".
Αυτό όμως είναι απλό "πλασάρισμα", υποστηρίζει ο αρθρογράφος, και όχι πολιτική πράξη, η οποία μπορεί να παταχθεί. «Πρέπει όμως να παταχθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Εμείς να ελπίσουμε ότι ο νέος αντιρατσιστικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση θα είναι αποτελεσματικός/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου