Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Ευρωεισαγγελέας για το πάρτι με έργα δισ. που δεν έγιναν

Θα ελεγχθούν -λένε- ένα προς ένα όλα τα μεγάλα έργα του παρελθόντος και θα ανοίξουν λογαριασμοί... Εχουμε συντονιστή της κυβέρνησης, έχουμε συντονιστή κατά της διαφθοράς, θα αποκτήσουμε σύντομα και συντονιστή κατά της... απάτης! Στόχος να βρεθούν οι απατεώνες με το λευκό κολάρο που εξαφάνισαν ένα τεράστιο ποσό δισεκατομμυρίων, από ένα συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε στα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα και κυρίως στα ΕΣΠΑ.

Αυτά ως προς το παρελθόν, καθώς ο συντονιστής κατά της απάτης θα είναι -λένε- ο φύλακας των δισεκατομμυρίων ευρώ που μέσω ΕΣΠΑ θα δοθούν στην Ελλάδα για το διάστημα από το 2014 ώς το 2020.

Τη δημιουργία της θέσης απαίτησε ο κ. Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, υπήρξαν και υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις για τη δημιουργία της υπηρεσίας και μάλιστα με ραχοκοκαλιά το ΣΔΟΕ, προφανώς γιατί φοβούνται κάποιοι ότι δεν θα έχουν τον έλεγχο στις έρευνες για το ποιοι πήραν μερίδια από το φαγοπότι των 120 δισ. των περασμένων ετών στα «συγχρηματοδοτούμενα» έργα.

Μια ματιά μόνο στα θηριώδη ονόματα που πήραν μέρος στην υλοποίηση προγραμμάτων και έργων από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα δείχνει και το ποιους αφορούν οι έρευνες.

 Τη δημιουργία της θέσης του εισαγγελέα απαίτησε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της OLAF
Τη δημιουργία της θέσης του εισαγγελέα απαίτησε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της OLAF

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι μετείχαν σε τέτοια έργα μετείχαν και σε διασπάθιση των χρημάτων, αλλά ο Τζιοβάνι Κέσλερ κατέστησε σαφές ότι η δική του ευρωπαϊκή υπηρεσία θα παρακολουθεί τις έρευνες, που θα κάνει έργο με το έργο η υπηρεσία του Εθνικού Συντονιστή κατά της Απάτης και ζήτησε να λαμβάνει γνώση όλων των σταδίων της έρευνας.

Σε σύσκεψη και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη, ο Τζ. Κέσλερ είπε ότι «κεντρικός άξονας της προσπάθειας θα είναι το "φέρτε πίσω τα λεφτά "» και, όπως είπε, υπολογίζει ότι είναι δισεκατομμύρια τα χρήματα που εξαφανίστηκαν και δεν πήγαν στα έργα για τα οποία προορίζονταν.

«Οταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια πού πήγε και το τελευταίο ευρώ από τα 120 δισ. και ήδη έχουμε στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς που γέμισαν από έργα τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν», είπε σε κλειστή σύσκεψη ο κ. Κέσλερ και άφησε εμβρόντητους τους κυβερνητικούς συνομιλητές του όταν έδειξε φωτογραφίες από «κεντρικά έργα» στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη Θεσσαλία. Οι φωτογραφίες έδειχναν θεμέλια σε μεγάλες γέφυρες, δρόμους μισοχαραγμένους, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη.

Για τα έργα αυτά πληρώθηκαν όμως τεράστια ποσά...

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιον θα ορίσει Εθνικό Συντονιστή κατά της Απάτης και φαίνεται ότι κυβερνητικά στελέχη που έχουν ισχυρό λόγο εισηγούνται να οριστεί και για τη θέση αυτή ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος τώρα είναι και Συντονιστής κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Κέσλερ είχε πολύωρη τετ-α-τετ συνάντηση, με ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τον γενικό διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο, καθώς η υπηρεσία έχει προχωρήσει μυστικά σε εκτατεμένες έρευνες για τις υποθέσεις αυτές και επίσης θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στη νέα υπηρεσία, όπως είπαν στις επίσημες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν συνεργασία με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.


Κεντρικό επιχείρημα του κ. Κέσλερ για το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» ήταν ότι «τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. ταυτίζονται με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και υπάρχει κοινή ευθύνη μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών στο ζήτημα αυτό. Συνεπώς, χρειάζεται κοινή προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συμμετάσχει και όλη η κοινωνία και όλες οι πλευρές του πολιτικού συστήματος».

περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου