Ενημέρωση 14.3.2014 (με κόκκινα γράμματα)
142 βουλευτές χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στον Βαρδή Βαρδινογιάννη στον Σπύρο Λάτση και άλλους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω: με την πέμπτη προσπάθεια κατάφερε να χαρίσει τα πρόστιμα σε εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το κλείσιμο 23 οργανισμών του δημοσίου και το νέο τρόπο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, που ψηφιζόταν σήμερα στη Βουλή, 3 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν από κοινού την επίμαχη τροπολογία. Σε μια διαδικασία που συχνά γινόταν χαοτική, 142 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν το να χαρίσουν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε πετραλαιάδες και εφοπλιστές. Την ίδια στιγμή, με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου που υπερψήφισαν, οδήγησαν μερικές εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους άμεσα στην ανεργία και το 15% των δημοσίων υπαλλήλων στην απόλυση σε βάθος χρόνου. Εκλογές έρχονται, και είναι σαφές ποιον προτιμούν για σύμμαχο οι συνεταίροι της κυβέρνησης…
Το UNFOLLOW είχε αποκαλύψει την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά να σβήσει πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στα 480 εκ. ευρώ, από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ. Τρεις υπουργοί του Α. Σαμαρά, οι Κ. Μητσοτάκης, Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης, επαναφέρουν υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να χαριστούν δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές και πωλήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία και να σβήσει αναδρομικά πρόστιμα και κυρίως να νομοθετήσει από εδώ και πέρα φορολογική ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.
Η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο.
Η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί εκ νέου να χαρίσει αναδρομικά πρόστιμα και οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, καθώς και σε μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες, με τροπολογία που κατέθεσαν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα των κυβερνώντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών να προωθήσουν την σκανδαλώδη τροπολογία, επιδιώκοντας να σβήσουν βεβαιωμένες οφειλές -από πρόστιμα- πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.
Την τροπολογία με αρ. 1251/67 κατέθεσαν στις 7 Μαρτίου 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης. Η ντροπολογία -γιατί πέρα τέτοιας πρόκειται- κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων Π. Δ 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις». Την ώρα που στη Βουλή μαινόταν η διαμάχη για την κατάργηση 23 φορέων του δημοσίου και την φοβερή «καινοτομία» της αξιολόγησης με υποχρεωτική ποσόστωση, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης προωθεί την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στις 22 Μαρτίου, την ώρα που ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεταν τις διαφωνίες τους με το σχέδιο νόμου, οι υπουργοί ασχολούνταν με το να περάσουν στη ζούλα την επίμαχη διάταξη, «κρυμμένη» μέσα σε μια τροπολογία για την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν πρόστιμα δις ευρώ που είχαν επιβληθεί από το 2010 σε μεγάλους ελληνικούς πετρελαϊκούς και επιχειρηματικούς ομίλους.
Mε αφορμή εκείνη την τροπολογία, που τελικά αποσύρθηκε μετά από τη σφοδρή αντίδραση κυρίως των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το UNFOLLOW στο τεύχος Ιανουαρίου είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επεδίωξε με φωτογραφικό τρόπο να νομοθετήσει –κυρίως– για να σβήσει το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Motor Oil συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.
Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW –και δεν διαψεύστηκε– «πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ)». Όπως μάλιστα σημείωναν τότε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, «αν πραγματοποιηθούν διευρυμένοι έλεγχοι που θα αφορούν τις λεγόμενες “τριγωνικές πωλήσεις” σε όλες τις αντίστοιχες εταιρείες, μπορεί να υπάρξουν για το ελληνικό δημόσιο έσοδα που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, από 12 έως 15 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα μάλιστα με νέες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές -η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο- «συγκεκριμένα σε αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη μία 660 εκατ. € και σε μία άλλη 220 εκατ. € για τη χρήση 2010, διότι μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι εταιρείες αυτές καταχώρησαν στα έξοδά τους τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσαν offshore εταιρείες με έδρα τον Παναμά, κατόπιν τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή κατόπιν συναλλαγών που διενεργήθηκαν μεταξύ αυτής και του πραγματικού προμηθευτή της, που βρισκόταν στη Ρωσία, με έκδοση όμως τιμολογίων από offshore εταιρίες που εδρεύουν στον Παναμά και αλλού και όχι από τον πραγματικό προμηθευτή».
Τα μεγέθη των εταιρειών και τα ονομάτων των επιχειρηματιών Βαρδινογιάννη και Λάτση που βρίσκονται πίσω από αυτές, είναι ακριβώς το κίνητρο που σπρώχνει τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην… το βάζουν κάτω και να επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να επαναφέρουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι τη «δουλειά» για να βγουν λάδι τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν αναλάβει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Στις 6 Δεκεμβρίου την τροπολογία είχαν καταθέσει οι κκ Στουρνάρας και Βρούτσης, ενώ τώρα στους συνυπογράφοντες υπουργούς προστέθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, αφού δέχτηκε να προστεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου του.
Με τις συγκεκριμένες δυο τροπολογίες η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία, να σβήσει αναδρομικά πρόστιμα και κυρίως να νομοθετήσει από εδώ και πέρα φορολογική ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιδίωξαν να καταργήσουν το άρθρο 31, που ήταν ενταγμένο στο νόμο 3842/2010, καθώς και στην παράγραφο 12 του άρθρου 11 του ν. 4110/2013. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που γινόταν μέσω των υπεράκτιων εταιριών (offshore). Ο νόμος ξεκαθάριζε ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση των δαπανών στις εταιρείες για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και λοιπών αγορών, όταν αυτές γίνονται με το σύστημα των τριγωνικών συναλλαγών, όταν δηλαδή άλλο πρόσωπο τιμολογεί και άλλο παραδίδει το εμπόρευμα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μεγάλες εφοπλιστικές, πετρελαϊκές και εισαγωγικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους μέσω τριγωνικών πωλήσεων, αναγκάζονταν να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο και –στην περίπτωση που δεν το έπρατταν– οι Εφορίες μπορούσαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα. Μάλιστα, τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί αφορούν εξόφθαλμες παραβάσεις των εταιρειών, οι οποίες αν και γνώριζαν τις απαγορεύσεις τους νόμου καταχωρούσαν τα έξοδα των offshore από τις τριγωνικές πωλήσεις, προκειμένου να εκπίπτουν του φόρου. Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο: «Οι τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες δεν μπορούν, κατ’ αμάχητο τεκμήριο, να θεωρηθούν εκπιπτόμενες φορολογικά».
Αποπειράθηκαν πέντε φορές να ανατρέψουν το νόμο
Οι τροπολογίες έρχονταν να αναιρέσουν την ισχύ αυτού του νόμου, και μάλιστα αναδρομικά από την ψήφισή του, για τις χρήσεις 2010 και 2011. Η νέα τροπολογία που κατέθεσαν οι τρεις υπουργοί, είναι η πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια των κυβερνώντων να σβήσουν τα πρόστιμα των πετρελαιάδων και να τους απαλλάξουν από… δυσβάστακτους φόρους. Αυτή τη φορά τα κατάφεραν!
Όπως μας ενημέρωσαν στελέχη του Κοινοβουλίου, πριν από τις δύο τροπολογίες, είχε επιχειρηθεί «από τον κ. Υπουργό Οικονομικών η εισαγωγή προς ψήφιση με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ΕΑΣ Α.Ε». Επίσης ο Γ. Στουρνάρας επιδίωξε να περάσει την επίμαχη διάταξη προς όφελος των εταιρειών πετρελαιοειδών και «στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπου την συμπεριέλαβε στο άρθρο 33 με διάταξη για την αναδρομική (από 1-1-2010) φοροαπαλλαγή των offshore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες». Διάταξη που τελικά αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών ακόμα και της κυβέρνησης!
Πέραν των υπουργών, ρόλο στην προώθηση της διάταξης είχε αναλάβει και ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος στις 21/08/2013 εξέδωσε την ΠΟΛ 1198/21-8-2013 εγκύκλιο, με την οποία επιχείρησε να δώσει «λύση» υπέρ των συμφερόντων των πετρελαϊκών ομίλων επιχειρώντας να καταργήσει την ισχύουσα για τη χρήση 2010 νομοθεσία. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν εφικτό, αφού μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργεί διατάξεις νόμων.
Οι υποθέσεις μετακινούνται μεταξύ ΔΟΥ και Επιτροπών με στόχο την εξαφάνιση
Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW ήδη από τον Ιανουάριο, μετά την επιβολή των φόρων, των προστίμων και των προσαυξήσεων, οι διάφορες εταιρείες -μεταξύ αυτών και η Motor Oil- προσέβαλαν το φύλλο φορολογικού ελέγχου ενώπιον της περιβόητης «Επιτροπής του άρθρου 70Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», με σκοπό το πάγωμα των προστίμων και, στη συνέχεια, την οριστική εξαφάνισή τους. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν, αφού η συγκεκριμένη επιτροπή του «άρθρου 70Α» έχει καταργηθεί με νόμο και έχει αντικατασταθεί (από 1/8/2013) με την -νεοσύστατη- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως αναφέραμε τότε στο ρεπορτάζ, «εξασφάλισε στην Επιτροπή το δικαίωμα να εξακολουθεί να χειρίζεται τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε αυτήν ως τις 31/7/2013 και να αποφαίνεται για την τύχη τους μέχρι τις 31/12/2013. Η Motor Oil προσέφυγε στην Επιτροπή στις 31/07/2013, στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση του προστίμου από την συγκεκριμένη Επιτροπή. Μάλλον όχι τυχαία. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η υπόθεση της εταιρείας συμφερόντων Βαρδινογιάννη, μετά την απόρριψη της τροπολογίας στη Βουλή, στάλθηκε πίσω στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο…».
Αυτή τη φορά βρέθηκαν πρόθυμοι βουλευτές να στηρίξουν και να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη βιωσιμότητα των εταιρειών σε περίπτωση που αναγκαστούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, την ώρα που δεν έχουν να χύσουν ούτε ένα δάκρυ -έστω και ψεύτικο- για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων που πετιούνται στο δρόμο με τα νομοσχέδια που καθημερινά ψηφίζουν στη Βουλή. Θαυμάστε τους!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ «ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ UNFOLLOW, ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ»
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗ: ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου