Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Ζούκμαν: Στα 60 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Ο καθηγητής της London School of Economics και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια δημιούργησε αίσθηση διεθνώς, με το βιβλίο του «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών» στο οποίο κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα κεφάλαια που έχουν κρυφτεί από πλούσιους σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο Γάλλος καθηγητής προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ώστε να αναγκάσουν την Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.

«Σε περίπου 60 δισ. ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία» υποστηρίζει ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο Γάλλος καθηγητής προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ώστε να αναγκάσουν την Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.

Σε ερώτηση για το πως έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 60 δισ. ευρώ από Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ο κ. Ζούκμαν ανέφερε:

«Χρησιμοποίησα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS), τα οποία είναι διαθέσιμα στον καθένα.

Στο βιβλίο μου ανέλυσα τα δεδομένα για τα κεφάλαια που υπάρχουν στην Ελβετία. Για την Ελλάδα το ποσό είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ π.χ. για τη Γερμανία είναι 200 δισ. ευρώ.

Τα δεδομένα της BNS μας λένε δύο πράγματα. Πρώτον, δείχνουν το σύνολο του ξένου πλούτου στην Ελβετία, που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ. Δεύτερον αποκαλύπτει τις χώρες στις οποίες ανήκει αυτός ο πλούτος.

Πρέπει να τονίσω ότι προφανώς και υπάρχει αβεβαιότητα για τα ακριβή ποσά. Γιατί; Διότι μεγάλο μέρος του πλούτου που βρίσκεται στην Ελβετία ανήκει σε εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα.

Έτσι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια σε ποιον ανήκει κάθε ευρώ και κάθε δολάριο στις ελβετικές τράπεζες».

Ψάχνουν 30.000 για ύποπτα εμβάσματα

Την ίδια στιγμή, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν στοιχεία ότι από τα 54.000 εμβάσματα μέσω των οποίων «βγήκαν» στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ, 30.000 ελέγχονται ως ύποπτα.

Ο Γκάμπριελ Ζουκμαν, μιλώντας στο Βήμα, προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αναγκαστεί η Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.

Αναφερόμενος στην έρευνά του ο Ζουκμαν σημειώνει πως «χρησιμοποίησε τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας τα οποία είναι διαθέσιμα στον καθένα». «Στο βιβλίο μου ανέλυσα τα δεδομένα για τα κεφάλαια που υπάρχουν στην Ελβετία», τονίζει, σημειώνοντας πως οι καταθέσεις των Ελλήνων εκτιμάται πως ανέρχονται περίπου σε 60 δις ευρώ.

Ωστόσο όπως προσθέτει υπάρχει αβεβαιότητα για τα ακριβή ποσά. «Μεγάλο μέρος του πλούτου στην Ελβετία ανήκει σε εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα. Δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια σε ποιον ανήκει κάθε ευρώ». Ο Ζούκμαν σημειώνει πως αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα των ΗΠΑ, που φορολόγησαν το 50% των αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία της ακόμη και 30 δισ. Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου