Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Είπε κανείς τίποτε για Καραμανλή; #ΜΚΟ


Πολλαπλά ερωτήματα γεννώνται όσον αφορά χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), εταιρειών, πολιτιστικών συλλόγων, φορέων, ιδρυμάτων, μονών, ναών κ.ά. από το υπουργείο Πολιτισμού την περίοδο που γενικός γραμματέας ήταν ο κ. Χρ. Ζαχόπουλος. Η διαχείριση μεγάλων οικονομικών ποσών μέσω του Ειδικού Λογαριασμού προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και στον κύκλο της Νέας Δημοκρατίας...
Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία διευκόλυνε τη χρηματοδότηση των «γαλάζιων» ΜΚΟ, στις οποίες κατευθύνθηκαν με άνεση πάρα πολλά χρήματα. Το ακριβές ποσόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και θεωρείται δύσκολο να ξεδιπλωθεί το κουβάρι. Από το υπουργείο Πολιτισμού τηρούν σιγήν ιχθύος και αποφεύγουν να αναφερθούν και να δώσουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των οργανώσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, από το κονδύλι των περίπου 120-130 εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβάνονται στον Ειδικό Λογαριασμό.
Τα στόματα είναι κλειστά και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς γινόταν με τα κονδύλια του υπουργείου. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει η έρευνα του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα να ζητήσει τη διερεύνηση καταγγελιών για χρηματοδοτήσεις, που γεννούν ερωτήματα, στις οποίες είχε προβεί το υπουργείο Πολιτισμού προς κάποιες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από το 2004 και μετά.

* Η έρευνα του εισαγγελέα

Η έρευνα αναμένεται να δώσει απαντήσεις αν έγινε με νόμιμα κριτήρια η χρηματοδότηση των ΜΚΟ ή αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις με τα κονδύλια που χειριζόταν ο κ. Ζαχόπουλος. Βέβαια, τόσο δικαστικοί όσο και νομικοί κύκλοι, αλλά και παράγοντες της ΝΔ, εξέφραζαν την άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσει η έρευνα σε βάθος.

Ο κ. Ζαχόπουλος είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις χρηματοδοτήσεις, καθώς μόνο με τη θετική εισήγηση και την υπογραφή του άναβε το «πράσινο φως» για να δοθούν χρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού. Μόνο την περίοδο 2004-2005 ενισχύθηκαν μέσω του ειδικού λογαριασμού 1.627 φορείς και διανεμήθηκε το ποσόν των 61,9 εκατ. ευρώ.

* Το δίκτυο των εξυπηρετήσεων

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, με τη μορφή των χρηματοδοτήσεων τροφοδοτήθηκε και συντηρήθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο δίκτυο εξυπηρετήσεων και συμφερόντων, δηλαδή ρουσφετιών, με στόχο την ενίσχυση της ΝΔ. Για αυτή την επιχείρηση αξιοποιήθηκε κυρίως η ασάφεια που επικρατεί στο καθεστώς της κατανομής των κονδυλίων. Βέβαια το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι προνομιακή προτίμηση υπήρχε προς οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και οι ΜΚΟ που ίδρυσε ή συμμετείχε ενεργά ο ίδιος ο κ. Ζαχόπουλος, όπως η «Ηγησίπολις» και η «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» που έλαβαν την περίοδο 2004-2005 7.000 και 3.000 αντίστοιχα.

Η υπόθεση των χρηματοδοτήσεων απασχολούσε το νεοδημοκρατικό σύστημα ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν φθάσει και σχετικές επιστολές και σημειώματα στελεχών της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο του κ. Ι. Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού.

* Εκλεκτικές συγγένειες

Ο κ. Ζαχόπουλος ακολούθησε, όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΝΔ, την πεπατημένη των τελευταίων χρόνων και την πρακτική και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων σε άλλα υπουργεία. Ετσι προσέφερε κρατική χρηματοδότηση μέσω του Ειδικού Λογαριασμού σε μια μεγάλη ομάδα ΜΚΟ με τις οποίες διατηρούσε εκλεκτικές συγγένειες. Εξάλλου ο κ. Ζαχόπουλος ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προτού ακόμη πολιτευθεί εκεί για πρώτη φορά ο νυν πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και συνδεθούν πολιτικά και φιλικά, τα οποία διέγνωσαν έγκαιρα τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΜΚΟ.

Ο κ. Ζαχόπουλος πίστευε ότι η οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης του κ. Καραμανλή μέσω των ΜΚΟ θα ήταν ταυτόχρονα και το δικό του εφαλτήριο για την άνοδό του στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο». Την εποχή των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ τα στελέχη του είχαν προνομιακές σχέσεις με πολλές ΜΚΟ και η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να εισέλθει σε αυτόν τον χώρο η ΝΔ ήταν την περίοδο 2003-2004 μέσω του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Πολλοί στο κυβερνών κόμμα θυμούνται τη «φιέστα» που διοργάνωσε η ΝΔ στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου ο κ. Καραμανλής μίλησε για τον ρόλο των ΜΚΟ.

* Το παραμύθι των ΜΚΟ

Η ιστορία των ΜΚΟ με πρωταγωνιστή τον κ. Ζαχόπουλο ξεκινάει το 1992 από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ζαχόπουλος ήταν από τα στελέχη της ΝΔ που έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση ΜΚΟ στην περιοχή της συμπρωτεύουσας. Εκείνη τη χρονιά, μαζί με άλλα στελέχη της Κεντροδεξιάς στον χώρο της εκπαίδευσης στην περιοχή, ιδρύουν τη Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Ηδύπολις», με αντικείμενο δράσης τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Εδρα της ως και σήμερα είναι η Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη αυτή προσπάθεια του κ. Ζαχόπουλου βασικοί του συμπαραστάτες ήταν οι κκ. Αθ. Πανώρης και Γ. Τσάρας με τους οποίους επεδίωκε να περάσει την κεντροδεξιά ή φιλελεύθερη άποψη σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν, σε τοπικό επίπεδο, τα στελέχη του ΠαΣοΚ και της Αριστεράς. Μόλις ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Ζαχόπουλος δεν ξέχασε τους φίλους του από τον εκπαιδευτικό χώρο, καθώς ήταν πρόεδρος της ΔΑΚΕ καθηγητών στη Θεσσαλονίκη.

Η άποψή του είχε βαρύνουσα σημασία για να αξιοποιηθούν στον κρατικό μηχανισμό. Ο κ. Πανώρης, που ήταν ως το καλοκαίρι του 2006 στο πολιτικό γραφείο του κ. Καραμανλή, τοποθετήθηκε πρόεδρος στο Μουσείο Φωτογραφίας. Ο κ. Τσάρας, που είναι και κουμπάρος του κ. Ζαχόπουλου, ανέλαβε πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Σήμερα η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.

* Η δεύτερη προσπάθεια

Η δεύτερη προσπάθεια του κ. Ζαχόπουλου έγινε το 1997, περίοδο που ο κ. Καραμανλής ήταν στη Θεσσαλονίκη και είχαν τακτική επικοινωνία. Στη λογική να ενισχυθεί το «καραμανλικό» σύστημα, ο κ. Ζαχόπουλος ιδρύει και πάλι στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον κ. Πανώρη και τις συζύγους τους, έναν ακόμη πολιτικό μηχανισμό. Το όνομα αυτής της λέσχης είναι «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» και κύριος στόχος ήταν εξαρχής η βοήθεια του κ. Καραμανλή.

Βασικός χρηματοδότης της λέσχης «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» ήταν ο κουμπάρος του κ. Καραμανλή, ο επιχειρηματίας κ. Στ. Ανδρεάδης, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Σάνη στη Χαλκιδική. Παραδοσιακά ο κ. Καραμανλής το μεσημέρι του Σαββάτου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση γευματίζει στο σπίτι του κ. Ανδρεάδη στο Πανόραμα. Η λέσχη διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις στις οποίες ήταν παρών και ο κ. Καραμανλής, προβάλλοντας τις ιδέες του. Η δραστηριότητα της συγκεκριμένης λέσχης ατόνησε μετά τις εκλογές του 2004.

Πριν από τις εκλογές του 2004 οι εκδηλώσεις ήταν αρκετές. Μία από αυτές έγινε τον Δεκέμβριο του 2002 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με το οποίο η «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» είχε στενές επαφές. Τότε παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ινστιτούτου με τίτλο «Ελληνική πολιτική γελοιογραφία» με τον κ. Ζαχόπουλο να έχει επιμεληθεί την έκδοση και να έχει γράψει την εισαγωγή. Χαιρετισμό στην εκδήλωση είχαν απευθύνει ο κ. Πανώρης, ο κ. Π. Πηλίδης (σύμβουλος του κ. Καραμανλή) και ο κ. Β. Κεχαγιάς (νυν διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Παρούσα ήταν και η πανεπιστημιακός (καθηγήτρια της Ιατρικής) κυρία Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, η οποία μετά τις εκλογές του 2004 τοποθετήθηκε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Οι φίλοι και οι συνεργάτες Η «Ανέμη» και το κοινωνικό προφίλ της κυρίας Καραμανλή

Μετά τις δύο πρώτες προσπάθειες με τις ΜΚΟ ο κ. Ζαχόπουλος αξιοποιεί τη στενή σχέση που είχε με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Βασική οδηγία της οικογένειας Καραμανλή είναι να ενισχυθεί το κοινωνικό - και ειδικά το ανθρωπιστικό - προφίλ της κυρίας Νατάσας Καραμανλή, τότε Παζαΐτη. Ετσι μαζί ιδρύουν το 1998 (έτος που παντρεύτηκε ο Πρωθυπουργός) τη μη κερδοσκοπική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ανέμη». Πρώτη πρόεδρος ήταν η κυρία Καραμανλή και ο κ. Ζαχόπουλος κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου. Η κατανομή ρόλων έδειχνε και τη φιλική σχέση που υπήρχε μεταξύ του κ. Ζαχόπουλου και της οικογένειας Καραμανλή.

Η «Ανέμη» είχε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το παιδί. Αργά αλλά μεθοδικά διαμορφώνεται ένα φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Κεντρικός στόχος της Ρηγίλλης ήταν να προβληθεί ιδιαίτερα το ανθρωπιστικό πρόσωπο της κυρίας Καραμανλή για να ενισχυθεί παράλληλα και η εικόνα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδινε άνιση μάχη για να αυξήσει τα ποσοστά του έναντι του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη.

Για το αν έχει χρηματοδοτηθεί ή όχι η «Ανέμη» την περίοδο από το 2004 ως και σήμερα υπάρχει σύγχυση, λέγονται και γράφονται διάφορα. Η αντιπολίτευση, συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ, θέτει ερωτήματα για τη χρηματοδότησή της, αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Παρά τις αναφορές στο παρασκήνιο στελεχών της αντιπολίτευσης ότι υπήρξε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει σαφής εικόνα από τους λογαριασμούς του υπουργείου οι οποίοι παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Το ΔΣ της «Ανέμης» που έχει έδρα πλέον την Αθήνα και του οποίου ηγείται η κυρία Νόνη Στεργιώτη, η οποία παρέλαβε τα σκήπτρα από την κυρία Μαρίνα Βιλδιρίδη, αντέδρασε έντονα σε όλα όσα κυκλοφορούν και επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαίωματός της. Υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και ότι ουδέποτε έχει επιχορηγηθεί από οποιονδήποτε κρατικό ή κοινοτικό φορέα με οιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο. «Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών της και χορηγίες φίλων της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι πρωτοβουλίες της «Ανέμης», που ως βάση είχε αρχικά έναν πυρήνα 20 γυναικών, ήταν και είναι πολλές. Στην πρώτη ομάδα, όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν οι κυρίες Ολια Ζαχαριάδου-Μυλοπούλου, Εμη Μεδίτσκου, Βάσω Βακουφτσή και Γλύκα Κορτσάρη (σύζυγος του πρώην βουλευτή Φλωρίνης με τη ΝΔ κ. Ν. Κορτσάρη). Η κυρία Καραμανλή, αν και σήμερα δεν είναι πρόεδρος, εξακολουθεί να έχει κεντρική παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις όπως παλαιότερα στο μάζεμα ελιών στη Μυτιλήνη, στις γιορτές των Υακινθείων στα Ανώγεια δίπλα στον Λουδοβίκο των Ανωγείων, σε επισκέψεις σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενασχόληση με θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος κτλ.

Στην «Ανέμη» συμμετείχε και η κυρία Γεωργία Ηλιοπούλου η οποία το περασμένο καλοκαίρι παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύνουσας σύμβουλου του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Η κυρία Ηλιοπούλου και ο επίσης φίλος του κ. Ζαχόπουλου, σκηνοθέτης κ. Γ. Μυλωνάς συμμετείχαν το 2001 στον τομέα Πολιτισμού της ΝΔ. Στην ίδια επιτροπή συμμετείχε και ο κ. Ζαχόπουλος ο οποίος την επόμενη χρονιά κάνει μία ακόμη κίνηση.

Το νέο βήμα του κ. Ζαχόπουλου ήταν η δημιουργία μιας νέας Λέσχης Διαλόγου και Παρέμβασης με τον τίτλο «Ηγησίπολις». Ο κ. Ζαχόπουλος είναι από τα ιδρυτικά μέλη της λέσχης που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή συμμετείχαν παλαιότερα στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εκδηλώσεις δεν ήταν πολλές.

Το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει η δραστηριότητά της και υπολειτουργεί, ενώ πιο σημαντική ήταν η εκδήλωσή της τον Φεβρουάριο του 2002 όπου είχε μιλήσει ο κ. Καραμανλής. Τότε είχε διοργανώσει κοινή εκδήλωση με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα τον φιλελευθερισμό. Ακολούθησαν και άλλες, όπως τον Νοέμβριο του 2004 με ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Ωστόσο ο κ. Ζαχόπουλος δεν έμεινε μόνο σε αυτές τις προσπάθειες. Το 2002 συμμετείχε στην ίδρυση της ΜΚΟ με τον τίτλο «Καλλιεργώντας το νου, πολεμούμε την πείνα». Αυτή η ΜΚΟ εντασσόταν σε ένα πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ και, όπως λέγεται, σε αυτή συμμετείχε - χωρίς να επιβεβαιώνεται - και η κυρία Τσέκου.
Προνομιακή μεταχείριση της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Ζαχόπουλος δεν ενίσχυσε - σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται - μόνο φιλικές ΜΚΟ, αλλά άνοιξε, όπως λένε, το παιχνίδι ευρύτερα, θέλοντας να διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον. Η φιλοδοξία του να πολιτευθεί στη Θεσσαλονίκη τον υποχρέωσε ουσιαστικά να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης φορέων, φιλικών σωματείων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς τη Θεσσαλονίκη - σύμφωνα με τα όσα λένε συνδικαλιστές στο υπουργείο Πολιτισμού - κατευθύνθηκε το 27% των χρημάτων από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2007 και ικανοποιήθηκαν με τη βοήθεια του κ. Ζαχόπουλου 28 αιτήματα για επιχορήγηση από τα 115 συνολικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται, ο κ. Ζαχόπουλος ευνόησε πολλούς φορείς, συλλόγους και σωματεία της Θεσσαλονίκης. Το 2007 σε αυτούς τους φορείς λέγεται ότι κατευθύνθηκε το ποσόν του 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το ποσόν που είχε προϋπολογισθεί για επιχορηγήσεις ήταν 5,6 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Ζαχόπουλος κατάφερε και υλοποίησε αρκετά αιτήματα που αφορούσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης [tovima]

Epikairo: Σε άλλα νέα, έξαλλος είναι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του theTOC.gr ο Κώστας Καραμανλής με τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από διάφορες ΜΚΟ την περίοδο που ήταν στο τιμόνι της χώρας. «Δεν πάει άλλο. Αρκετά έχω ανεχθεί...» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο πρώην Πρωθυπουργός που θεωρεί ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πολιτικής εξουδετέρωσης και απαξίωσης του ίδιου.


Πράγματι, καλό θα ήταν να αφήσουν ήσυχο τον Καραμανλή και να ασχοληθούν με τον Παπανδρέου που παραμένει στο απυρόβλητο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου