Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αυτή είναι η… μητέρα των ΜΚΟ: Eίχε υπογραφή Καραμανλή και μας κόστισε 10 εκατ. ευρώ... λίγα λόγια και για την ιερή "Αλληλεγγύη"


Από το τέλος προς την αρχή έχουν πιάσει οι αρμόδιες Αρχές το κουβάρι της ασυδοσία των ΜΚΟ και κατασπατάλησης του Δημοσίου χρήματος με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας να σοκάρουν αλλά και να φανερώνουν το πόσο μακριά από πόσο παλιά ξεκίνησε το «ταξίδι» αυτό.

Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελεί το «Έργο Πολιτών». Έχει τον τίτλο της αμαρτωλής... μητέρας των ΜΚΟ, αφού είναι η πρώτη κρατική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε που δημιουργήθηκε και έφερε την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, αν και πρώτη δεν υστερούσε σε τίποτα από τις επόμενες αφού έλαβε σχεδόν 7,5 εκατ ευρώ από το 2005 έως το 2010.

Δημιουργήθηκε το 2005 με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού, με λόγο ύπαρξης την καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το κίνημα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Έκλεισε, μόλις, έξι χρόνια αργότερα… βουτηγμένη στα χρέη και την παράτυπη διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο, όπως αναφέρει το «Εθνος». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκλεισε το 2011, αφού όμως πρώτα είχε λάβει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση και χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Εργο Πολιτών»- πρόεδρος της οποίας είχε διοριστεί ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου- διαχειρίστηκε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά αφορούσαν μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Παράλληλα, το σύνολο των κονδυλίων προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού μέσα σε περίπου έξι χρόνια- έως τον Απρίλιο του 2011 που έκλεισε- είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος», πριν μπει το οριστικό λουκέτο το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε διατάξει έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, απευθείας αναθέσεις και υπέρογκες αποδοχές μελών του ΔΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού, ενώ το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να γίνει ακριβής έλεγχος δαπανών. Οταν έκλεισε η «Εργο Πολιτών», χρωστούσε 536.252,50 ευρώ.

Χωρίς δράση, αλλά με χλιδή

Σε έξι χρόνια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετείχε σε περίπου 45 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, από τις οποίες μόνο οι 4.500 βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά το περιορισμένο έργο της όμως, η χλιδή περίσσευε. Τα γραφεία των 703 τ.μ. κόστιζαν 16.500 ευρώ το μήνα, η οργάνωση είχε προμηθευτεί αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αξίας 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο, έκανε δημοσκοπήσεις κόστους 35.000 ευρώ και διοργάνωνε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μία έκθεση φωτογραφίας στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, το 2008 είχε κοστίσει περισσότερα από 50.000 ευρώ.


Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των γραφείων από δημοσιεύματα του 2010. Σύμφωνα με αυτά, στο γραφείο του προέδρου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκλεισε το 2011, αφού όμως πρώτα είχε λάβει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση και χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.
πηγή

Υ.Γ. Άλλες οργανώσεις έκαναν λόγο για εταιρεία - φάντασμα, για μια οργάνωση με μηδενικό έργο, ενώ το 2011 η κυβέρνηση είχε καταργήσει την Έργο Πολιτών, αφού σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών και όχι σε δράσεις που συνάδουν με τον σκοπό του οργανισμού, με αποτέλεσμα σύμφωνα με στοιχεία 21ης Απριλίου 2011 οι οφειλές του οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών η Έργο Πολιτών εισέπραξε την πενταετία 2005-2009 το ποσόν των 7.370.700 ευρώ μόνο από εθνικούς πόρους. Στον πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβουλο καταβάλλονταν αποδοχές ύψους 9.500 ευρώ μηνιαίως (κατά το έτος 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρ' ότι δεν προβλεπόταν στον νόμο. Η εντολή για την πληρωμή των μισθολογικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και οι ανωτέρω αποδοχές του προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου, δίνονταν από τον ίδιο, όπως άλλωστε και για το σύνολο των πληρωμών του οργανισμού για την «Έργο Πολιτών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Έργο Πολιτών είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Στέλιος Συρμόγλου, ενώ χρέη γενικού διευθυντή ο επίσης δημοσιογράφος Σ. Χρυσαφόπουλος. Ο κ. Συρμόγλου παλιότερα ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Το πόρισμα των ελεγκτών για την Έργο Πολιτών μπορεί να παραδόθηκε στον εισαγγελέα, η τύχη της υπόθεσης όμως αγνοείται, όπως αγνοούνται και τα εκατομμύρια που έκαναν φτερά μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, της «κλειστής» πλέον Αλληλεγγύης.

Η ιερή "Αλληλεγγύη"

Η ιδέα της σύστασης της ΜΚΟ Αλληλεγγύη ξεκίνησε μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Η ΥΔΑΣ με στελέχη της προετοίμασε εξάλλου το 2002 την ίδρυση της Αλληλεγγύης που εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία τού τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Η ΜΚΟ της Εκκλησίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε αρπάζοντας κυρίως από το 2004 και μετά τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., δηλαδή το διάστημα 2004-2007 (επί υφυπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου ήταν υπεύθυνος για τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ) η Αλληλεγγύη φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία, να έλαβε μόνο από την ΥΔΑΣ περίπου 3.000.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση άλλων ΜΚΟ.
Το 2005, με αφορμή το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, η ΜΚΟ βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων οργανώσεων. Τότε είχαν γίνει καταγγελίες από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ότι αντί για τον αναγκαίο ρουχισμό, στα κιβώτια της Αλληλεγγύης βρίσκονταν... στρινγκ και γούνες. Στις καταγγελίες έσπευσαν να απαντήσουν εκπρόσωποι της Αλληλεγγύης. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν 340 τόνοι σάπιων κοτόπουλων σε αποθήκες ψυγείων. Τα κοτόπουλα είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν ολοκληρώθηκε στις προθεσμίες που είχαν προβλεφθεί. Τα χρήματα στη συνέχεια ζητήθηκαν έντοκα, ενώ όταν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε πως το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε τα χρήματά του πίσω, σε ενημερωτικό σημείωμα της Αλληλεγγύης τον Ιανουάριο του 2008 αναφερόταν:
«Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνάντησή της με τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αναγνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις της "Αλληλεγγύης", διαβεβαίωσε τον ίδιο προσωπικώς ότι το περί ου ο λόγος θέμα θα διευθετηθεί από εκείνη κατά τρόπο δίκαιο και ευνοϊκό για την εταιρεία μας».
Ύστερα απ' όλα αυτά και ενώ η διεύθυνση της ΜΚΟ στη μετά Χριστόδουλο εποχή δεν πέτυχε τους στόχους της, το έλλειμμα έφτασε στα 14.600.000 ευρώ, αφήνοντας έκθετο τον διευθυντή της οργάνωσης και προσωπικό συνεργάτη του Χριστόδουλου, Δημήτρη Φουρλεμάδη.
Όπως ανέφερε στην "Αυγή" ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος «έστειλε μονάχα ένα γράμμα στην επιτροπή της Εκκλησίας που τον κάλεσε και τους είπε δεν έρχομαι, αλλά να ξέρετε ότι τα λεφτά που ζητάτε τα έχω εγώ για να πληρώσω τα δικαστήρια όταν με κατηγορήσουν δημοσιογράφοι, ο Ζακύνθου κ.ά.».

Σήμερα τα εκατομμύρια εξακολουθούν να αγνοούνται «παρά τις επιστολές που έχω απευθύνει στη δικαιοσύνη» υποστηρίζει ο κ. Χρυσόστομος ενώ ο διευθυντής της Αλληλεγγύης που πρόσφατα χειροτονήθηκε ιερέας από την Εκκλησία της Ρουμανίας, κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha του κ. Κοντομηνά, χωρίς να έχει κληθεί ποτέ να δώσει εξηγήσεις για τις «αμαρτωλές» φιλανθρωπίες της εκκλησιαστικής ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου