Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Προφυλακίσεις για το οικονομικό σκάνδαλο στη Μύκονο


Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αποδόθηκαν τόσο στον νυν δήμαρχο Μυκόνου κ. Βερώνη, όσο και στον πρώην κ. Κουσαθανά, για το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στο νησί. Παράλληλα, οι ίδιες κατηγορίες αποδόθηκαν σε δύο αντιδημάρχους και σε υπάλληλους των οικονομικών υπηρεσιών. Με βάση το κατηγορητήριο που συνέταξε η ειδική εφέτης ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο νησί, οι αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τρεις κακουργηματικές πράξεις.
Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα οι κατηγορούμενοι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι έβαζαν στην τσέπη τους τα τέλη παρεπιδημούντων».
Επίσης, αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων, αλλά και το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του Δημοσίου. Συνολικά φαίνεται ότι τη δεκαετία 2002-2012 υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του Δήμου περισσότερα από έξι εκατ. ευρώ.
Η ειδική εφέτης ανακρίτρια, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Εφετών, έκρινε προφυλακιστέους τον πρώην ταμία και πρώην προϊστάμενο των Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Αντιθέτως, ο πρώην δήμαρχος κ. Βερώνης και ο νυν κ. Κουσαθανάς, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφού κατέβαλαν 150 χιλιάδες και 80 χιλιάδες ευρώ αντιστοίχως. Το ίδιο συνέβη με τους δύο αντιδημάρχους και τον νυν ταμία και νυν προιστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.
Παράλληλα, 11 ιδιοκτήτες ξενοδοχείου αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις ψευδείς βεβαιώσεις που εκδόθηκαν από τον Δήμο Μυκόνου.
Ωστόσο, τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο φαίνεται πως κατέχουν περιουσία δυσανάλογη με τις οικονομικές τους αποδοχές.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας το 2010 έπειτα από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα όμως, τα οποία είχε ήδη καταβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου