Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για αγορά ελικοπτέρων επί υπουργίας Παπαντωνίου


Προκαταρκτική εξέταση διεξάγεται από την Εισαγγελία Αθηνών κατόπιν παραγγελίας της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Φάκου, με βάση δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Real news) σε σχέση με την αγορά 12 πολεμικών ελικοπτέρων που, κατά τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα, αγοράστηκαν με υπέρογκο τίμημα από το Υπουργείο Εθν. Άμυνας.
 Το δημοσίευμα αναφέρει πως τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, το ελληνικό κράτος αγόρασε τα ελικόπτερα Αμερικανικής κατασκευής τύπου Apache της εταιρίας Boeing με κόστος 593 εκατομμύρια δολλάρια. Εν τέλει, κατά την εφημερίδα, η αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement που συνήφθη με τη Γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, κάτι που εκτίναξε το κόστος της στα 663 εκατομμύρια δολλάρια. Ζητούμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι εάν η τράπεζα κράτησε όντως προμήθεια ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων δολλάριων. Ο συγκεκριμένος τρόπος επιλέχθηκε, κατά το δημοσίευμα, για να μην εμφανίζεται η εν λόγω σύμβαση στα επίσημα κρατικά έγγραφα.
 Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρόλο που στη σύμβαση ρητά είχε συμφωνηθεί ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων και αφού είχαν όντως πραγματωθεί και άλλοι όροι της σύμβασης, η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από 237 εκατομμύρια δολλάρια για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων, δηλαδή περίπου το 40% του ποσού, τον Οκτώβριο του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου