Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται δάνειο 14 δισ. ευρώ συνοδεία νέου μνημονίου

ΑΘΗΝΑ 20/01/2014
«Το νέο μνημόνιο για την Ελλάδα είναι μονόδρομος για να ληφθεί νέο δάνειο και να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό» αναφέρουν αξιωματούχοι από τέσσερις πηγές στην Real News της Κυριακής, μιλώντας για νέα χρηματοδότηση της τάξης των τουλάχιστον 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και για χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα έτη - και το 2016.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις κάνουν αξιωματούχοι από τον Μηχανισμό Στήριξης, την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το Euro Working Group.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μήνυμα που φθάνει στην Αθήνα και στα υπουργεία Οικονομικών των εταίρων από την πλευρά του ESM, είναι πως ο οργανισμός είναι έτοιμος τεχνικά να δώσει το νέο δάνειο, ενώ - όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος ο Κλάους Ρέγκλινγκ- «o ESM δανείζει, εκ του καταστατικού του, μόνο συνοδεία μνημονίου».

Η πηγή της ΕΚΤ που μίλησε στην Real News, ανέφερε πως «οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον ποσά ανακεφαλαιοποίησης από τα υπόλοιπα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και προειδοποίησε για αυστηρότερα stress tests με το νέο έτος, καθώς αυτό το πόρισμα της BlackRock έχει γίνει με σχετικά ήπια σενάρια».

«Τίποτα από αυτά δεν είναι νέο, όλα εμπίπτουν σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που έχει συγκεκριμενοποιηθεί από το Eurogroup από τον περασμένο Οκτώβριο. Σας θυμίζω ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σας έχει ήδη πει on the record πως το χρηματοδοτικό κενό θα έπρεπε να συζητηθεί στις αρχές του 2014», λέει πηγή του Euro Working Group στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.

Η ένταση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών αναμένεται να κλιμακωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, αν στο μεταξύ δεν έχει επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

«Μια επιστροφή της τρόικας πριν από τις 27/1 θα μπορούσε να ηρεμήσει την τεταμένη ατμόσφαιρα και να αποτρέψει κάποια αρνητική δημόσια ανακοίνωση», αναφέρει πηγή στην εφημερίδα. Στο ερώτημα πόσο πιθανή είναι μια τέτοια επιστροφή η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά».

Το Euro Working Group και η Κομισιόν διευκρινίζουν ότι έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να παρουσιάσουν δημοσιονομικά μέτρα για το 2015, πέραν του κενού για το 2014 - κάτι που το υπουργείο Οικονομικών έχει αρνηθεί.

Αυτή η άρνηση αποτελεί και τον πραγματικό λόγο της αναβολής της προγραμματισμένης για τις 15 Ιανουαρίου καθόδου των ελεγκτών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου