Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μια που θυμηθήκαμε την υπόθεση Siemens, ας να θυμόμαστε και αυτά…





…ένα πρώτο μεγάλο ταρακούνημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε η σύσταση επιτροπής και την παραπομπή για την υπόθεση Siemens… μιας και οι βουλευτές που έπρεπε να παραπεμφθούν ήταν πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεως Σημίτη. (Το ταρακούνημα μάλλον είχε σκοπό και να θυμίζει στον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στον Γ. Παπανδρέου, να "κάτσει φρόνιμα", διότι το 2007 πήρε μια απλή «παράταση» από τα μεγάλα εκσυγχρονιστικά και βενιζελικά κομματικά στελέχη, όπως δηλώσανε τότε δημοσίως, άλλωστε.) Το περίεργο ήταν ότι η επίσημη γραμμή της τότε αντιπολίτευσης, δηλαδη της ΝΔ, συμπορευόταν με τους “αντάρτες” βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι ίδιοι «αντάρτες» του Νοεμβρίου 2012 εναντίον του δημοψηφίσματος και προσωπικά εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου), οι οποίοι δεν συμμορφωνόταν με την επίσημη γραμμή του κόμματος, θέλοντας να καλύψουν τους εμπλεκομένους πολιτικούς της υπόθεσης Siemens. Επιπλέον η ΝΔ απείλησε ότι αν θα παραπεμφθεί κάποιος από τους βουλευτές της, η ΝΔ θα καταλογίζει ευθύνες επιπλέον στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, γεγονός που έκανε τους πασοκτζίδες βουλευτές- ασπίδες του Σημίτη να εναντιώνονται σθεναρά στην επίσημη γραμμή του τότε ΠΑΣΟΚ, που τα ήθελε όλα στο φως. Πράγματι, αρχίζει και φαίνεται πια καθαρά η μεγάλη διαπλοκή και διαφθορά στην ελληνική πολιτική, όπως και ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε να παλέψει με την Λερναία Ύδρα

Δείτε το όπως δημοσιεύτηκαν στο τύπο τότε:
21 Ιανουαρίου 2011

"Οι ασφυκτικές πιέσεις από «πράσινους» πρώην υπουργούς, που ανησυχούσαν ότι θα παραπεμφθούν, και οι προσωπικές σκοπιμότητες, οδήγησαν αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαχωρίσουν την θέση τους από την επίσημη εισήγηση, λίγες ώρες πριν αυτή ανακοινωθεί στα υπόλοιπα κόμματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να «σπάσει» σε πολλά κομμάτια η ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του να εκφράζουν την διαφωνία τους είτε με επίσημες τοποθετήσεις εντός της συνεδρίασης είτε ανεπίσημα με δηλώσεις τους στους διαδρόμους της βουλής.

Την ίδια ώρα, έντονες διεργασίες υπήρχαν και στο στρατόπεδο της ΝΔ με την Ρηγίλλης να «αδειάζει» τους βουλευτές της που μετείχαν στην επιτροπή. Τελικά, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέληξε πως πρόκειται για αποκλειστικά «πράσινο» σκάνδαλο για το οποίο κανείς πρώην «γαλάζιος» υπουργός δεν φέρει ευθύνες.

Αναλυτικά, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν και την πλειοψηφία ζητά -κατά υπόθεση - την περαιτέρω διερεύνηση των εξής πέντε πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.:

1. ΟΤΕ
Τάσος Μαντέλης (ΠΑΣΟΚ)
Χρίστος Βερελής (ΠΑΣΟΚ)
Νίκος Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ)
Μιχάλης Λιάπης (ΝΔ)
Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ)

2. ΟΣΕ
Χρίστος Βερελής (ΠΑΣΟΚ)
Μιχάλης Λιάπης (ΝΔ)

3. C4I
Γιάννος Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ)
Γιώργος Βουλγαράκης (ΝΔ)
Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ)
Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ)
Χρίστος Μαρκογιαννάκης (ΝΔ)

4. Πολιτισμός (παραγγελία ηλεκτρονικών ξεναγών Siemens για μουσεία)
Μιχάλης Λιάπης (ΝΔ)

5. Εξοπλιστικά (Patriot – Ερμής)
Ακης Τσοχατζόπουλος (ΠΑΣΟΚ)

6. Συγκάλυψη
Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ) (καρατόμηση Ζορμπά από Αρχή καταπολέμησης «μαύρου» χρήματος)
Γιάννης Παπαθανασίου (ΝΔ)

Πορισματικές θέσεις ΝΔ
Στις πορισματικές της θέσεις η ΝΔ καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη καθώς και στους εξής πρώην και νυν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ: Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Ακη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο και Γιάννο Παπαντωνίου.

Στις πορισματικές της θέσεις η ΝΔ δεν ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τις πράξεις των παραπάνω πολιτικών. Διευκρινίζει όμως πως δεν έχει κανένα ενδοιασμό για σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής η οποία πέραν των προσώπων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα ερευνήσει τις πράξεις και αυτών που η ίδια αναφέρει στο πόρισμά της.

Διαφοροποιήσεις
Πέραν όμως από τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων υπήρξαν και
διαφοροποιήσεις. Αναλυτικά από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Παντελής Οικονόμου αρνείται ότι φέρουν ευθύνη οι κ.κ Βερελής για τους χειρισμούς στον ΟΤΕ, Παπαντωνίου και Πολύδωρας (C4I) καθώς και ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να εξαιρεθεί ο κ. Βερελής.

Την άρνησή τους για την εμπλοκή του κ. Βερελή στο σκάνδαλο εξέφρασαν και ο κ. Αναστάσιος Νεράτζης καθώς και η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά."

Μια μέρα πριν:
20 Ιανουαρίου 2011

“ Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η εισήγηση- αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ, για το ποιοι φέρουν ευθύνες για το σκάνδαλο της Siemens.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ποινικές ή πολιτικές ευθύνες, των εξής πρώην υπουργών:

Για τον ΟΤΕ τους κ.κ. Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη και Νίκο Χριστοδουλάκη.

Για τον πολιτισμό και συγκεκριμένα για την παραγγελία των ηλεκτρονικών ξεναγών στα μουσεία τον Μιχάλη Λιάπη.

Για τα εξοπλιστικά τον κ. Ακη Τζοχατζόπουλο ενώ για ενέργεια συγκάλυψης λόγω της κατάργησης της Επιτροπής που επόπτευε ο κ. Γιώργος Ζορμπάς θα ζητηθεί περεταίρω έρευνα για τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

Για τον ΟΣΕ τους κ.κ. Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη.

Για το C4i τους κ.κ. Γιάννο Παπαντωνίου, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρων Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστος Μαρκογιαννάκη.

Να σημειωθεί πως τα παραπάνω ονόματα προκύπτουν από την αξιολόγηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δίχως όμως να αναφέρεται αν θα ζητείται η περαιτέρω έρευνά τους για πολιτικές ή ποινικές ευθύνες.

Η εισήγηση της ΝΔ

Η εισήγηση της ΝΔ καταλογίζει ευθύνες τόσο σε πρώην και νυν υπουργούς του ΠΑΣΟΚ όσο και στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Συγκεκριμένα στο πόρισμα θα αναφέρεται: «Η ουσία του σκανδάλου της Siemens έγκειται στην επιλογή του κ. Σημίτη να επιλέξει προγραμματικές συμφωνίες για τις προμήθειες του δημοσίου…

H ΝΔ εκτιμά ότι η ευθύνη του κ. Σημίτη τόσο ως πρωθυπουργού όσο και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη». Σε άλλο σημείο του πορίσματος θα αναγγείλει ότι: «Είναι αποδεδειγμένη η ενοχή και εμπλοκή στο σκάνδαλο των κκ. Τάσου Μαντέλη και Θόδωρου Τσουκάτου. Ενώ θα σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκλήθη να υλοποιήσει τις ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις.

Για τους λόγους αυτούς η ΝΔ αποτιμά ότι ευθύνες για την υπογραφή – πράξεις- παραλείψεις (πέραν του κ. Σημίτη κυρίως για ΟΤΕ και C4i) έχουν οι πρώην υπουργοί: Ακης Τσοχατζόπουλος (ΟΣΕ- εξοπολισικά), Γιάννος Παπαντωνίου (ΟΤΕ- C4i), Νίκος Χριστοδουλάκης (ΟΣΕ- ΟΤΕ), Ευάγγελος Μαλέσιος (C4i), Τάσος Μαντέλης (ΟΤΕ), Χρήστος Βερελής (ΟΤΕ- ΟΣΕ)”

08 Απριλίου 2012:

“Το πλούσιο παρασκήνιο στην υπόθεση Siemens


O 57χρονος Πίτερ Σόλμσεν, δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος του γερμανικού κολοσσού της Siemens, ήρθε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης και σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος είπε στον υψηλό Αμερικανό μάνατζερ, που έχει γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια και έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανταγωνίστρια εταιρεία της Siemens, General Electric, ότι θα ήθελε μία συμφωνία που «να κοιτάζει προς τα μπρος». Η ιδέα άρεσε στον επικεφαλής της κανονιστικής συμμόρφωσης της γερμανικής εταιρείας, όπως αλλωστε και η προσέγγιση του κ. Βενιζέλου στο πρόβλημα, που, όπως λένε στο Μόναχο, φαινόταν να έχει το ειδικό βάρος για να κάνει τη συμφωνία να ισχύσει. Ο κ. Σόλμσεν και οι συνεργάτες του, Μπράχερ και Σεκέλις, ήθελαν μία πλατιά συμφωνία που να «κλείνει τα θέματα».”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου