Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Μισθοί με κουπόνια αλλά και σε είδος

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
Μισθοί με κουπόνια αλλά και σε είδος!!!

Συνθήκες Μεσαίωνα επικρατούν στην αγορά εργασίαςμ με μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων να πληρώνονται όχι μόνο με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αλλά σε είδος, ακόμα και με κουπόνια.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το οποίο παραθέτει στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι διαδεδομένο πλέον το φαινόμενο της αποπληρωμής σε είδος.

Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλοην μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" δεν αφορά μόνο σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που καταβάλουν ως και το 1/3 των μηναιάιων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ οι εργοδότες προχωρούν σε διάφορες μεθόδους αδυνατ΄νωτας να καταβάλλουν τους μισθούς.
Έτσι καταγράφονται τα παρακάτω φαινόμενα:


Μισθός σε είδος: Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ένα δημάτιο ξενοδοχείου ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας.
Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.
Προπσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών ακόμα και με μηνιαία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο.
Μη καταβολή δώρων. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.
Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.
Αυξάνονται συνεπώς οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.


Υ.Γ. Έπρεπε να έχουν πάρει διαστάσεις “τσουνάμι” τα περιστατικά ώστε να «ανακαλυφθεί η Αμερική»…;;; Αφού αυτές οι συνθήκες μαζί με την εκμετάλλευση των ανθρώπων υπάρχουν εδώ και δυο δεκαετίες τουλάχιστον, αν και σε μικρότερο βαθμό έως τώρα. Αν έκανες καταγγελία στο ΣΔΟΕ σου απαντούσαν ότι δεν είναι η αρμοδιότητα τους. Το ίδιο και για τις υπερφουσκωμένες τιμές. Όπως δηλώνει και η τρόικα «τα σώματα ελεγκτών στην Ελλάδα είναι απόλυτα διεφθαρμένα». Για αυτό και η κυβέρνηση δεν δέχεται κανένα ανεξάρτητο από το εξωτερικό να τους ελέγξει… Οι ντόπιοι ελεγκτές εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα τα οποία διόρισαν αυτή την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου