Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τα μέτρα λιτότητας έχουν βλάψει σοβαρά την υγεία των πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνει, σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο επίτροπος σημειώνει ότι οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία έχουν συμπιεστεί στο 6% του ΑΕΠ μέσα από τις διατάξεις των πακέτων διάσωσης, ποσοστό σαφώς κατώτερο από το μέσον όρο της Ε.Ε., που ήταν 9% . Επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα για την Ελλάδα, ο επίτροπος επισημαίνει τις δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, στις φαρμακευτικές δαπάνες και στη χρηματοδότηση στον τομέα της ψυχικής υγείας και υπογραμμίζει έντονα ότι:

- Ο αριθμός των καταθλιπτικών ατόμων στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,5 φορές, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 45%. Η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 43%, έπειτα από μια μακροχρόνια πτώση, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα από εγκύους.

Μιλώντας για την Ισπανία ο Νιλς Μούιζνιεκς τονίζει ότι η οικονομική κρίση επέβαλε μαζικές περικοπές στο ιατρικό προσωπικό και στη χρηματοδότηση των κέντρων για τη δημόσια Υγεία, το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και την εφαρμογή των συστημάτων συν-πληρωμής.

Μόνο η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό για τη διατήρηση της ελεύθερης και καθολικής πρόσβασης των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη, διευκρινίζει ο επίτροπος.

Αναφερόμενος ενδεικτικά στη Λετονία, ο επίτροπος σημειώνει ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού για τη δημόσια Υγεία είχαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων δημόσιων νοσοκομείων, από 88 σε 39, ενώ υπογραμμίζει με έμφαση ότι το 26,8% των ανέργων και το 18,3% των συνταξιούχων παραιτήθηκαν από την ιατρική θεραπεία που χρειάζονταν, επειδή δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις.


Περισσότερο απ' όλους υποφέρουν οι ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών και ιδιαίτερα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι μειονότητες και οι μετανάστες, συμπεραίνει ο επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου