Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

"ΆΝΘΡΑΚΕΣ" ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Ούτε ο ΕΝΦΙΑ ξέφυγε εν τέλει από την προσφιλή στην κυβέρνηση πολιτική επικοινωνιακής -ελέω άγριας φοροεπιδρομής- εξαπάτησης των πολιτών. Εντάχθηκε και αυτός στο εύρημά της δημοσιοποίησης συντηρητικότερων επίσημων προβλέψεων σε σχέση με τα έσοδα που στο μεταξύ έχουν σχεδιαστεί να εισπραχθούν, ώστε να προληφθούν οι εύλογες αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Υποεκτιμήθηκαν έτσι οι εισπράξεις του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς ο κρυφός σχεδιασμός προέβλεπε πολύ περισσότερα βεβαιωθέντα έσοδα εκείνων που η κυβέρνηση επισήμως δήλωνε πως θα βεβαιώνονταν (3,7 δισ. ευρώ αντί 3,2 δισ. ευρώ, κάτι που κατά αναλογία μεγεθύνει και το εισπράξιμο ποσό από 2,65 δισ. ευρώ που αρχικώς αναμενόταν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ). Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη και την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε γνωστή ακόμη μία... "υπεραπόδοση εσόδων". Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το σύνολο των φορολογικών εσόδων από φόρους εισοδήματος μόνο για τα φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν να «υπεραποδίδουν» κατά 555 εκατ. ευρώ! Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση σχεδίασε και οργάνωσε στα κρυφά μια αύξηση των φόρων που πλήρωσαν στο επτάμηνο τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και που έφτασε το 41,2%!

Πέραν όμως της συνολικής επιβάρυνσης, είναι και τα "ψιλά γράμματα" του ΕΝΦΙΑ που παρά τις διαφημισμένες "διορθώσεις" και "βελτιώσεις" παραμένουν επαχθή. Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν φάνηκε διατεθειμένο ούτε καν να παραχωρήσει την ελάχιστη διευκόλυνση των 7 δόσεων που εξέταζε από κοινού με την ΕΛΣΤΑΤ τις προηγούμενες ημέρες για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Θα καταβληθεί εν τέλει σε 6 δόσεις (ώστε η τελευταία από αυτές να πληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο 2015 και να μπορέσει έτσι το οικονομικό επιτελείο, εκμεταλλευόμενο τη δυνατότητα λογιστικής επιμήκυνσης του δημοσιονομικού έτους έως και κατά 2 μήνες, να την εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2014). Βέβαια, υπήρξαν κάποιες αναφορές για εξαιρέσεις για δυνατότητα περισσότερων από 6 δόσεις αλλά μόνο για όσους έχουν οικονομική αδυναμία και άγνωστο με ποιους όρους και κριτήρια, εάν και εφόσον τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο.
Την Παρασκευή αποφασίσθηκαν κάποιες διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις χωριστές συναντήσεις που είχαν αντιπροσωπείες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και αυτές θα έρθουν στη βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ούτε όμως τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν μετά την αύξηση των βεβαιωμένων εσόδων από ΕΝΦΙΑ κατά 500 εκατ. ευρώ (3,7 δισ. ευρώ αντί 3,2 δισ. ευρώ) και εφόσον βεβαίως παραμείνουν σε αυτό το ποσό οι υπερβάσεις και δεν αυξηθούν στην πορεία, επιστρέφονται για να διορθωθούν τα "λάθη", παρά μόλις 167 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, συζητήθηκαν και άλλες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα εκείνες οι οποίες αφορούν στον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, έτσι ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με βάση την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ. Όπως εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών, θα προκύψει με τον τρόπο αυτό μία ελάφρυνση ύψους 167 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τα ημιτελή κτίσματα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενα» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων. Επιπλέον, θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι ήταν κατηγορηματικοί στο ότι δεν πρόκειται να προβλεφθούν ελαφρύνσεις αναφορικά με τα κενά και τα ξενοίκιαστα ακίνητα.
Παράλληλα θα διορθωθούν τα λάθη που έγιναν με την επιβάρυνση σε τρίτεκνους, πολύτεκνους αναπήρους κ.λπ. λόγω της καθυστερημένης απόφασης του υπουργείου για απαλλαγή από 50% έως και 100%. Βέβαια, για όλα αυτά θα πρέπει να έχει συμφωνήσει και η τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες βελτιώσεις επέλθουν δεν μεταβάλλουν την ουσία ότι οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά που θα αδυνατούν να πληρώσουν και γενικότερα με μια έμμεση δήμευση της περιουσίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου