Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

«ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ» ΦΤΩΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα στατιστικά όρια της φτώχειας, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από το σύστημα «Ηλιος» και για το μήνα Αύγουστο.

Οπως προκύπτει, το εισόδημα των συνταξιούχων, για ένα μεγάλο μέρος τους, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, καθώς το 36% των κύριων συντάξεων είναι κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά.

Η μέση κύρια σύνταξη είναι 705,8 ευρώ μεικτά και η μέση επικουρική μόλις 170,4 ευρώ μεικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις (4%) για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που αναλογεί στα συγκεκριμένα ποσά. Σημειώνεται πως μόλις το 55% όσων λαμβάνουν κύρια σύνταξη, παίρνει και επικουρική.

Η προσεκτική μελέτη των στοιχείων που δίνει το σύστημα «Ηλιος», όταν δεν βασίζονται στους μέσους όρους με τους οποίους το υπουργείο επιχειρεί να θολώσει τα νερά, δείχνει ότι η κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι ακόμα πιο τραγική.

Συγκεκριμένα:

Από τις 2,894 εκατ. κύριες συντάξεις που δόθηκαν το μήνα Αύγουστο, οι 1,043 εκατ. (36% του συνόλου) ήταν μεταξύ 311,48 και 373,83 ευρώ μεικτά.

Ακόμα, 1,162 εκατ. συντάξεις (40% του συνόλου) κυμαίνονται γύρω από τα 670 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, οι 3 στις 4 κύριες συντάξεις συγκεντρώνονται γύρω απ' αυτά τα χρηματικά όρια και σχεδόν ισομερώς κατατάσσονται γύρω από την περιοχή των 350 ευρώ μεικτά και των 670 ευρώ μεικτά αντίστοιχα.


Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του «Ηλιος», μιλάει για «ομαλή, εγγυημένη και διασφαλισμένη καταβολή των συντάξεων», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, τις έχει ρίξει στα τάρταρα, μαζί και τα οικονομικά των Ταμείων, για τα οποία ο υπουργός ανακαλύπτει πως έχει «ενισχυθεί σημαντικά η ταμειακή τους ισορροπία»!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου