Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Το κόστος για ένα νερό που δεν πίνεται, φτάνει τα 2,3 ευρώ το κυβικό για τους κατοίκους της Αίγινας, όταν στην Αθήνα το πόσιμο νερό κοστίζει περίπου 40 λεπτά...

Όμηρο των εφοπλιστών έχει γίνει τελευταία ο λαός της Αίγινας που λέει το νερό νεράκι. Επί δύο μέρες, δηλαδή από τις 24 Ιούλη μέχρι και χτες, καταμεσής του καλοκαιριού το νησί επί της ουσίας είχε μείνει χωρίς νερό, αφού οι εφοπλιστές βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν την αύξηση της τιμής για τη μεταφορά του και να χαρακτηριστεί άγονος ο σχετικός διαγωνισμός που είχε κηρυχτεί. Η παρέμβαση εισαγγελέα που έγινε χτες προκειμένου να «πείσει» τους εφοπλιστές να μεταφέρουν τελικά νερό στο νησί και η εντολή από τον υπουργό Άμυνας να μεταφερθεί νερό με υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού όπως έγινε είναι μια προσωρινή λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού που διεκδικούν τη σύνδεση της Αίγινας με αγωγό της ΕΥΔΑΠ.
Η υπόθεση της έλλειψης νερού στην Αίγινα είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους χρυσωρυχείο. Οι εφοπλιστές χρεώνουν το λαό της Αίγινας 1,91 ευρώ το κυβικό, συν 23% ΦΠΑ για τη μεταφορά νερού, το οποίο είναι μόνο για λάτρα! Δηλαδή, το κόστος για ένα νερό που δεν πίνεται, φτάνει τα 2,3 ευρώ το κυβικό για τους κατοίκους της Αίγινας, όταν στην Αθήνα το πόσιμο νερό κοστίζει περίπου 40 λεπτά. Η απαίτηση των εφοπλιστών από τον Μάρτη ήταν να μεταφέρουν το νερό με τιμή 2,17 το κυβικό.
Επιπρόσθετα οι κάτοικοι για να πιούν αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος και προσφέροντας κέρδη στις εταιρείες εμφιαλώσεως. Το χειμώνα οι κάτοικοι είναι περίπου 10.000 ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός τους εκτινάσσεται στις 50.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου