Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συμπληρωματική ποινική δίωξη εις βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη ...Για τα λεγόμενα «45άρια»

Συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, για τα λεγόμενα «45άρια», τα έργα που φέρεται να ανέθετε απευθείας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με πρόχειρους διαγωνισμούς, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

 Η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κατσή, η οποία παρέλαβε το τελικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή.

Το πόρισμα αφορούσε σε 456 έργα, κατά το διάστημα 2006-2011, από τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο με 4,1 εκατ. ευρώ.

Οι νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους αδελφούς Ψωμιάδη αφορούν τις κακουργηματικές πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του δημοσίου.

Οι πράξεις αυτές είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Αφορούν δε το διάστημα που ο Π.Ψωμιάδης ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο αδελφός του Διονύσης, αντινομάρχης Τεχνικών Έργων.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τον άλλοτε γενικό διευθυντή της Νομαρχίας Δ.Λευκόπουλο.

Επιπλέον, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών απήγγειλε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος -κατά περίπτωση- για απιστία, ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη εναντίον υπαλλήλων της Νομαρχίας, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και τοπικών εργολάβων.

Οι πρώτες κατηγορίες για την υπόθεση είχαν απαγγελθεί το Μάρτιο του 2012 και αφορούν συνολικά περί τα 30 άτομα.

Μετά τη νέα δίωξη οι δύο δικογραφίες αναμένεται να συσχετιστούν για να γίνει κύρια ανάκριση.


Η υπόθεση αφορά έργα, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, τα οποία ανατίθεντο απευθείας σε εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου