Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Σε «παράδεισο» της μαύρης εργασίας αναδεικνύονται τα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο

Η επεισοδιακή επίσκεψη των ελεγκτών του υπ. Εργασίας στη Σίφνο είναι χαρακτηριστική για τις πρωτοφανείς διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα.

Η άφιξη των ελεγκτών εκτόξευσε τις προσλήψεις

Την εβδομάδα που έμειναν οι ελεγκτές στο νησί υπήρξε «αυθόρμητη» προσέλευση εργοδοτών και σημειώθηκε... ρεκόρ στις προσλήψεις. Ωστόσο τα θαύματα κρατούν λίγες ημέρες, καθώς τα ποσοστά έπεσαν κατακόρυφα μόλις το κλιμάκιο ανέβηκε στο πλοίο της επιστροφής.

Η άφιξη των ελεγκτών στο νησί ξεκίνησε με δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς αργά τη νύχτα το αυτοκίνητό τους τυλίχτηκε στις φλόγες. Την επόμενη μέρα η είδηση της άφιξής τους φαίνεται πως είχε... κυκλοφορήσει σε όλο το νησί, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εμφανή.

Αριθμός - ρεκόρ
Είναι χαρακτηριστικό πως τη συγκεκριμένη μέρα ?στις 19 του μήνα? δηλώθηκαν 88 νέες προσλήψεις. Αρκεί να αναφερθεί πως όλες τις προηγούμενες ημέρες του μήνα -δηλαδή από την 1η έως και τις 18 του μήνα- οι προσλήψεις ήταν συνολικά 84. Δηλαδή μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν στο νησί περισσότερες προσλήψεις από όσες είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Η προσέλευση για να δηλωθούν νέες προσλήψεις συνεχίστηκε όλες τις ημέρες που παρέμειναν οι ελεγκτές στο νησί.

Συγκεκριμένα, από τις 20 έως τις 25 του μήνα έγιναν άλλες 54 προσλήψεις. Ουσιαστικά το διάστημα που έμειναν οι ελεγκτές στη Σίφνο έγιναν συνολικά 142 προσλήψεις, δηλαδή τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα! Με την αποχώρηση των ελεγκτών οι προσλήψεις έπεσαν στα συνηθισμένα επίπεδα και συγκεκριμένα στις 26 του μήνα περιορίστηκαν στις 3. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι αποκαλυπτικό για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανασφάλιστης -και συχνά χαμηλά αμειβόμενης- εργασίας στη χώρα μας.

Φυσικά δεν πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη Σίφνο, καθώς ανάλογη είναι η κατάσταση και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς. Πάντως, με την καθιέρωση του συστήματος «Εργάνη» υπάρχει πλέον σαφής εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε πραγματικό χρόνο. Ανά πάσα στιγμή ο υπουργός έχει πρόσβαση στον αριθμό των προσλήψεων και των απολύσεων που καταγράφονται τη συγκεκριμένη στιγμή σε όλες τις περιοχές της χώρας.


Αναμένομαι τα αποτελέσματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου