Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Απειλή για «ψαλίδι» ως 70% σε εφάπαξ-συντάξεις

Απειλή για «ψαλίδι» ως 70% σε εφάπαξ-συντάξεις
Απειλή για «ψαλίδι» ως 70% σε εφάπαξ-συντάξεις
Δραματικές μειώσεις που ξεπερνούν το 50% επιφέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται

Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, εάν εφαρμοστεί ο συγκεκριμμένος τρόπος υπολογισμού τότε τα εφάπαξ που θα δωθούν από 1-1-2014 από 30.000 που είναι σήμερα κατα μέσο όρο δεν θα ξεπεράσουν τις 7.000, δηλαδή θα υποστούν νεα μείωση περίπου 70%.

Πάντως, για να μην υπάρξει αυτή η εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη, το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το εφάπαξ.

Παράλληλα, η επιστημονική επιτροπή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής προτείνει την επίσπευση των αλλαγών που έχουν συμφωνηθει με την τρόικα και αφορούν στις πρόσθετες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. 35 από τα 37 ταμεία έχουν ελλείμματα, κάτι που αναμένεται να φέρει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα, προτείνεται οι νέες μείωσεις στις επικουρικές να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2014 και όχι από τον Ιούνιο του 2015. Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις θα είναι κατα μέσο όρο από 20% έως 30%.


Σημειώνεται δε, ότι με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, τα επικουρικά ταμεία δεν πρέπει να παρουσιάζουν ελλείμματα. Όμως, με δεδομένο ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ενώ τα έσοδα από εισφορές μειώνονται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν ταμεία τα οποία δεν θα παρουσιασουν ελλείμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου